För ganska precis 26 år sedan, en vacker dag i maj, lade jag fram resultatet av fem års experiment och analysarbete, mitt opus magnum: “On the modelling of homogeneous turbulence”.

I min avhandling gör jag en noggrann genomgång av de olika modeller för turbulenta strömningar som baseras på så kallad två punkts-modellering. Denna klass av modeller innehåller ett antal olika approximationer som jag försöker analysera och värdera. Jag presenterar även ett antal nya modeller som baseras på experiment, datorsimuleringar (såväl i det vanliga rummet som i Fourier-rummet) och analytiska övervägande. De nya modellerna ger en betydligt bättre överensstämmelse med verkligheten än tidigare modeller, särskilt i fall som känntecknas av en hög grad av anisotropi (som till exempel jetar, skärströmningar och flöden som utsätts för expansion eller kontraktion).

På den tiden var den digitala världen inte lika stor som idag och min avhandling fanns blott på en diskett som blev oläsbar både hårdvaru- och mjukvarumässigt någon gång runt år 2000. Världen har därför inte kunna glädja sig åt mina formler och rön i digital form.

Denna brist i världens samlade kunskap är numera avhjälpt. Jag har nämligen låtit skanna min avhandling och kan därför med stolthet överlämna densamma i sin digitala version till en kunskapstörstande värld: On the modelling of homogenous turburlence (pdf-fil). Enjoy!