Åter till Skrivlyans hemsida

Lasses skrivtips

På denna sida kommer Lasse Ekholm att presentera en del tips som gör det lättare att komma igång med skrivandet. Sidan kommer att utökas allteftersom.

Att beskriva en person
Mer om att beskriva en person
Att beskriva en plats
Att beskriva en händelse
Att beskriva ett möte
Att bearbeta en text
Att skriva ett kapitel
Att bygga en lång berättelse


Att beskriva en person
Personbeskrivningen är berättelsens livsnerv. Om du inte kan beskriva personerna på ett bra sätt är det svårt att göra berättelsen intressant.

När man beskriver en person är det inte bara viktigt att tala om hur personen ser ut utanpå. Ännu viktigare är att veta hurdan personen är inuti vilka egenskaper som utmärker honom eller henne. Vad personen har omkring sig kan också vara betydelsefullt. Innan du börjar skriva en berättelse bör du veta ganska mycket om personerna.

Här nedan är en komihåglista över vad man kan berätta om en person. Allt i listan behöver inte vara med. Välj det du tycker är viktigt och passar in i sammanahanget.

Att göra en tankekarta om en person är ett bra sätt att tänka igenom hurdan en person är innan man börjar skriva. Komihåglistan kan vara användbar när du gör din tankekarta.

Utanpå
Ålder, kroppsbyggnad, ansiktsform, hår, ögon, mun, hy, röst och språk, klädsel, uppträdande, sätt att röra sig, bär på...
Inuti
Egenskaper, humör, duktig och dålig på, rädd för, tycker om, tycker inte om, framtidsdrömmar, hemligheter, arg på, lycklig av, vilja
Omkring
Bostadsförhållanden, familjeförhållanden, husdjur, vänner och ovänner, grannar, utbildning, arbete, fritidsintressen, dagliga vanor, viktiga händelser i livet, viktiga platser
Ytterligare några saker att tänka på:
Mer om att beskriva en person

Att beskriva en plats
  1. Beskriv platsen vid en bestämd årstid vid ett bestämt klockslag med ett bestämt väder. Välj årstid, klockslag och väder så att de ger berättelsen den stämning du vill skapa.
  2. Bygg upp en stämning genom att först välja några detaljer du beskriver.
  3. Tänk på att vi har fem sinnen vi kan uppleva en plats med, inte bara två.
  4. Försök att gestalta vad du ser, hör och känner på platsen. I stället för att t ex skriva en vacker vårmorgon kan du beskriva platsen så att den som läser förstår att det är morgon, vår och vackert väder utan att du nämner något av orden morgon, vår och vacker. Ett bra sätt att gestalta en stämning kan vara att beskriva vad någon människa på platsen gör.
  5. Låt det hända något på platsen just i det ögonblick du beskriver den. Det behöver inte vara några stora dramatiska händelser utan hellre några vardagliga detaljer. Vad någon människa sysslar med kan vara ett bra sätt att tala om vad det är för årstid eller tid på dygnet.
Här följer några frågor som kan hjälpa dig att beskriva platsen: Tips om musik som kan användas för att beskriva en plats. Många av Ralph Lundstens skivor är lämpliga: t.ex. Meddela gärna Lasse Ekholm ( lasse.ekholm@mailbox.swipnet.se ) om ni har någon annan lämplig musik att föreslå.


Att beskriva en händelse
En van författare vet att ingen berättelse är klar efter första genom-skrivningen. Den största hemligheten med att skriva bra är att lägga till, stryka, bearbeta och skriva om.

Olika sätt att börja en berättelse I vilken tidsform ska jag skriva?
Att beskriva ett möte
När du skall beskriva ett oväntat möte finns det ett par olika saker du kan tänka på:
Personer
  • Bestäm först vilka som skall mötas. För att berättelsen ska bli intressant är det viktigt att personerna är olika eller vill olika saker. Då uppstår det konflikter och spänning.
  • Tänk igenom hurdana de två som möts är. Utseende, egenskaper, önskningar ...
    Plats
  • Bestäm sedan var de två ska mötas. Olika platser ger dig olika möjligheter till att låta intressanta saker hända. Olika platser skapar också olika stämningar.
    Tidpunkt
  • Bestäm vid vilken tidpunkt mötet skall ske. Vilken årstid är det och hur mycket är klockan?
  • Tänk efter hur det ser ut på platsen vid just den här tidpunkten.
  • Tänk igenom berättelsen innan du börjar skriva!

    Att skriva dialog

    Några andra råd
    Att bearbeta en text
    Att skriva är ett hantverk. Den skål du gör i träslöjden behöver putsas och slipas för att bli fin. För en författare är det lika självklart att hans meningar behöver putsas innan de är klara att visas upp för någon. Här är några råd som kan hjälpa dig att putsa din text.

    Låt texten vila en dag utan att du läser den. Försök sedan att läsa texten som om du aldrig sett den förut. Kontrollera först om du är nöjd med innehållet i det du skrivit.

    1. Är inledningen så intressant att den gör läsaren nyfiken att läsa vidare?
    2. Är du nöjd med slutet?
    3. Behöver du lägga till något? Kanske behöver du göra tillägg för att den som läser ska förstå vad du menar.
    4. Blir berättelsen bättre av att du stryker något? Kanske har du o/ooslaskordo/oo och onödiga "transportsträckor" som gör delar av berättelsen tråkiga att läsa.
    5. Om du har skrivit dialog. För dialogen handlingen framåt, eller är den för "pratig" utan att berätta något viktigt om personerna som talar med varandra? Koncentrera i så fall dialogen.
    6. Kan berättelsen bli bättre av att innehållet kommer i annan ordning?
    Läs texten högt och sakta för att kontrollera språket. Det är lättare att upptäcka det som låter galet när man läser högt. Upprepningar och orytmiskt språk märks bättre.
    1. Har du delat upp berättelsen i meningar och stycken på ett bra sätt och satt ut skiljetecken?
    2. Har du börjat flera meningar i följd på samma sätt eller upprepar du vissa ord så många gånger att det blir tjatigt?
    3. Har du skrivit så att texten ger läsaren egna bilder i huvudet? Gestalta det du skrivit så att det kan upplevas med många sinnen. Lägg till detaljer! Leta efter de mest målande orden! Använd synonymordlista. Om du skriver med ordbehandlare har du nog en synonymordlista i ditt ordbehandlingsprogram
    4. Behöver du ändra tidsform för att berättelsen ska bli bättre? Byt inte tidsform utan anledning.
    5. Har du stavat rätt? Kontrollera ord du är osäker på.
    6. Har du markerat repliker på något sätt, så att läsaren förstår när någon person talar.
    Låt någon annan läsa din text när du själv är nöjd med den. Det är ofta lättare för den som aldrig har sett en text att upptäcka det som är fel eller svårt att förstå. Tänk på att ge varandra positiv kritik, som är till för att göra en text bättre. Byt gärna texter med andra klasser som är med i Skrivlyan. Hjälp varandra med råd.


    Att skriva ett kapitel
    1. Utgå från det förslag till innehåll i kapitlet klassen fått från Lasse. Du kan skriva hela kapitlet själv eller välja något eller några avsnitt. Skriv hellre en kortare och väl bearbetad text än en lång slarvig.
    2. Det innehåll Lasse skissat är bara ett förslag. Hitta gärna på andra avsnitt och händelser.
    3. Läs om bokens personer flera gånger innan du skriver kapitlet. En författare måste känna personerna som sina bästa kompisar innan han eller hon börjar skriva.
    4. Tänk på att den som läser berättelsen vet inget alls om personerna i början. Hur de ser ut och hurdana de är ska vi författare smyga in här och var i texten. Först när hela boken är klar, ska läsaren känna personerna lika bra som författaren.
    5. Använd skrivknepen: spänning, humor, känsla och överraskning för att göra berättelsen intressant. Undvik att skriva avsnitt som inte innehåller något av detta.
    6. Att skriva bra dialog är svårt. I Lasses skrivtips Oväntat möte får du en del tips.
    7. Försök att gestalta det som händer så att läsaren tycker sig vara förflyttad till platsen där det händer. Använd detaljer för att ge trovärdighet, färg och doft åt det du skriver.
    8. Bearbeta berättelsen innan du lämnar den ifrån dig. Kontrollera om du använt dig av de råd du tidigare fått i Lasses skrivtips.
    9. Skicka e-post till Lasse om det är något du undrar över eller vill ha hjälp med.

    Att bygga en lång berättelse
    För att bygga berättelsen behöver du förstås något att bygga av. Dina byggbitar är personer, platser och händelser.

    Du måste också hitta ett sätt att göra berättelsen intressant att läsa. Det gör du genom att hitta på en intrig. Intrigen är den handling som skapar spänning. Huvudpersonen får problem och läsaren undrar förstås hur det ska fortsätta och hur det ska sluta.

    Innan du börjar skriva berättelsen är det bra att ha någon form av ritning. I ritningen finns beskrivning av de viktigaste personerna och platserna. Det finns också förslag till vad som kan hända och hur berättelsen kan sluta. Bestäm i förväg i vilken ordning händelserna ska komma. Spara de mest dramatiska händelserna till berättelsens slut. Ritningen är ett verktyg för författaren. Den lämnar man inte ut till den som ska läsa boken. Ritningen som kommer att växa fram på Skrivlyans sidor är ett hjälpmedel för alla oss som är med och skriver.

    Kanske behöver du samla fakta i förväg om sådant du vill ha med, men inte vet tillräckligt mycket om. Fakta kan du få på skolbiblioteket, på Internet eller genom att fråga personer som vet.

    Huvudpersonen (HP)
    Börja med att bestämma vem som ska vara huvudperson i berättelsen. Ta hjälp av Lasses skrivtips Att beskriva en person när du hittar på huvudpersonen.
    Vad vill huvudpersonen?
    För att skapa en intrig måste du hitta på något som HP vill ha eller vill göra när berättelsen börjar. Det kan förstås också vara något som är på väg att hända, men HP vill förhindra. Fundera ut något som är både viktigt och svårt att klara. Något som kan hålla spänningen uppe under hela berättelsen och som lockar läsaren att undra hur det ska gå. Hitta på flera förslag till vad HP vill innan du bestämmer dig. Att bestämma vad HP vill är ett viktigt beslut. Det bestämmer vad berättelsen ska handla om.
    Huvudpersonens motståndare
    För att berättelsen ska bli intressant måste HP ha svårt att klara av det han eller hon vill. Det kan vara massor med olika hinder som HP måste övervinna. Ett viktigt hinder bör vara en person: huvudpersonens motståndare. Huvudpersonens motståndare är den näst viktigaste personen i berättelsen. Det är motståndaren som utmanar HP, trasslar till det för HP och tvingar HP att utsätta sig för faror. I många sagor och berättelser är huvudpersonen berättelsens hjälte och motståndaren berättelsens skurk. Motståndaren bör komma in tidigt i berättelsen. Bestäm vem som ska vara motståndare. Beskriv motståndaren med hjälp av Lasses skrivtips.
    Personer runt huvudpersonen
    Huvudpersonen har en familj. Vilka är det? Beskriv dem. Vilka är de närmaste vännerna? Kanske har HP också något husdjur.
    Andra personer
    Behöver du andra personer i berättelsen? Kanske har motståndaren människor omkring sig? När du mer i detalj tänkt ut vad som ska hända i berättelsen kommer du troligen på att du behöver ännu fler människor.
    Är personerna intressanta och trovärdiga?
    De viktigaste personerna måste väcka läsarnas intresse och samtidigt vara trovärdiga. Läs igenom Lasses skrivtips Mer om att beskriva en person och kontrollera de viktigaste personerna. Lägg till och ändra om det behövs.
    När och var?
    Under vilken eller vilka årstider utspelar sig berättelsen? Olika årstider ger dig olika möjligheter till händelser. Var bor huvudpersonen? I ett samhälle eller på landet? I ett hyreshus eller en villa? Vilka andra platser kan vara viktiga i berättelsen?
    Vad ska hända?
    Ös idéer om händelser som kan finnas med i berättelsen. Skriv ner det mycket kortfattat. Välj sedan ut det du tror blir mest intressant. Det är viktigt att ha med överraskande händelser. En berättelse där läsaren hela tiden kan gissa vad som ska hända blir sällan intressant.
    Ordna händelserna
    Tänk igenom i vilken ordning händelserna ska komma. Det mest dramatiska och spännande ska komma på slutet.
    Hur ska det sluta?
    Ska huvudpersonen lyckas med det han eller hon vill? Från början kan du ha flera tänkbara slut. Efterhand som berättelsen växer fram kan det visa sig vilket slut som blir bäst.
    Att bygga en berättelse består av att först samla idéer och fakta om personer platser och händelser. Samla massor med idéer! Nöj dig inte med de första du kommer på. Välj sedan ut det tu tycker är bäst att ha med bland allt du samlat. Ordna dina idéer till en plan eller ritning till berättelsen Sedan är du färdig att börja skriva.


    Senast ändrad den 22 januari 1996
    av Johan Groth