Detta är en av de allra mest inspirerande filmer jag sett under senare år. Äntligen en demonstrator som tydligt visar det viktiga: datorn är ointressant, nätet är allt. Scott McNealy hade rätt och har rätt: the net is the computer.

Jag blir så trött när jag hör folk prata om att de köpt en ny notebook eller notepad eller vad de heter och den har X GHz processer och y MB RAM och den har nå’t jämrans processorkort som kan hantera grafik och jag vet inte vad. Det där är ju gott och väl om man bygger datorer, då måste man ju veta vad de innehåller, men jag får krupp när människor tror att det har något att göra med att använda datorer. Hatten av för Fujitsu som sålde röda, svarta och vita datorer och hatten av (förstås) för Apple som säljer stora datorer, små datorer, bärbara datorer och stationära datorer. Så ska det vara så länge vi alls är tvungna att leva med dessa märkliga maskiner!

Hur som helst: titta på denna filmen och förundras!

Imponerande, inte sant? Så ska det gå till! Vad krävs då för att realisera detta? Ja, all teknik finns ju redan på plats så det som behövs är följande:

  1. fri tillgång till trådlösa nät överallt och alltid
  2. massor med metadata så att tjänsterna kan “masha” information
  3. öppna gränssnitt och väl definierae API:er som gör att att tjänter kan samverka

Så är det och så kommer det att bli! Jag säger som Majakovskij: “kom och hälsa på mig om tusen år så får vi se”! Detta kommer naturligtvis och helt klockrent att slå undan fötterna på flera av de drakar som idag stryper utvecklingen genom sitt fokus på teknik snarare än användning och information. Nå, deras tid i solen går mot sitt slut och tur är väl det.

Jag ser fram emot PC:ens hädanfärd! Hoppas du också gör det!

One Reply to “Datorn är död – i varje fall döende och det är bra!”

  1. Som av en händelse ser jag i Upsala Nya Tidning Lö 12 sep 2009 en artikel av Johan Heimer: “Datorn sitter i glasögonen”.

    Året är 2020. Kvinnan säger rakt ut i luften: “Var finns närmaste sushibar”, samtidigt som hon pekar rakt ut i luften och rör lite på pekfingret. Vips dyker det upp en karta med vägbeskrivning å insidan av glasögonen och med några enkla rörelser med fingrarna har hon fått upp de senaste recensionerna från krogguiden, och hon är på väg. Medan hon går viftar hon lite med armen och har skickat informationen vidare till sin nya kompis från diskussionsgruppen om pokerstrategier och som nu är på väg till samma restaurang.

    – Jag tror också att man kommer att prata med sin dator i framtiden. Sedan kan man tänka sig att man bygger in en kamera i glasögonen som ser när man pekar framför sig med handen för att klicka i olika menyer, säger Ewert Bengtsson.

    Påminner en hel del om det Pattie Maes et al berättade om och demade via TED-videon. Men jag får en känsla av att de har olika förväntningar på hur fort teknikutveckling/framtagning kommer att ske.

    Artikeln pekar oxå på en konceptvideo från Nokia om “the computational environment” (eller ambient environments): “Nokia Mixed Reality – Nokia World”.

    Jodå, ännu ett exempel i samma genre.

    Men det är klart, glasögonen som de talar om och visar är ännu inte off-the-shelf. Vilket förklarar MITs teknikval … en mikroprojektor. Den duger fint för experiment i detta explorativa stadium. Kanske den kan ha en nisch i framtiden oxå, även om glasögon blir “var mans pryl”.

Comments are closed.