Boken “Nakna män” av Patrik Steorn (ISBN 91-7227-496-4) har jag länge letat efter. Den har funnits att köpa på Waldermarsudde men varit lite för dyr för oss med småländska rötter. Till slut hittade jag den via antikvariat.net.

Hur som helst är det en mycket tänkvärd och lärorik bok. Steorn lyckas i sin avhandling beskriva de trender och teman i samhället och tiden som ledde fram till en fascination för den manliga kroppen. Notera här att det både handlar om en idealiserad manskropp som blir en symbol för nationon, kulturen, styrkan och liknande egenskaper och om ett ökat intresse för den enskilda, verkliga manskroppen.

För mig som läst Engström, Heidenstam och Fröding, intresserat mig för konst och estetik under Tredje riket och  funderat en hel del kring kopplingen mellan konst, teknik och medicin så föll ett antal polletter ner vid läsningen.

Steorn skriver tämligen lättillgängligt. Det finns många tankeväckande exempel och bilder i texten liksom ett spännade bildmaterial.

För alla er som fascineras av fotografins framväxt under 1800-talet och dess användning inom medicin och ingenjörskonst, som har ett intresse för den tidiga gay-rörelsen eller som är intresserade av konst och litteratur från förra sekelskiftet: i Nakna män finns något för dig!