Nobels fredspris 2009 går till Barack Obama. Vad säger man om detta? Jag har två kommentarer. Den första är att det uppenbarligen inte bara är i finanssektorn som man lever mer på förväntningar än på uppnådda resultat. Barack Obama är säkert en utmärkt man på alla sätt och vis men han har ju knappt börjat! Jag tror att beslutet ska ses som kulmen på alla de förhoppningar som så många knutit till Obamas presidentskap. Världen vill verkligen att det ska bli bättre och man läser alla signaler på samma sätt som en optimistisk börsmäklare tolkar en återhämtning på 1 procent efter en nedgång på 20 procent.

Min andra kommentar är: åt den som har ska varda givet och varör måste det vara så? Det är väl inte så svårt att skapa förändring (i alla fall i princip) om man är president i världens mäktigaste stat. Jag skulle vilja sträcka mig så långt som att säga att det borde ingå i arbete som USA:s president att göra världen bättre! Därmed också sagt att det inte på samma sätt borde belönas som det arbete som många andra, ofta “doldisar”, utför.

Jag hade helst sett att priset hade gått till någon av alla de engagerade människor som, ibland med fara för sitt eget liv, försöker göra världen säkrare och fredligare. De behöver uppmärksamhet! De behöver pengarna!

One Reply to “Nobels fredspris till Obama?”

Comments are closed.