Boken “Ta hand om Ingrid” av Annik Saxegaard (B. Wahlströms Bokförlag Stockholm, 1956, röd rygg, nr 821) är uppenbarligen en i en lång rad böcker som fru Saxegaard skrivit för barn och ungdomar. Hon skrev även för vuxna.
Annik Saxegaard kanske inte är den mest lästa författaren idag men likväl finns här en spännande historia. Enligt artikeln på norska Wikipedia började Annik som skådespelare (detta var på stumfilmstiden) men övergick till att vara journalist och författare. Hennes böcker var tydligen särskilt populära i Tyskland.
Boken jag läst handlar om en flicka i trettonårsåldern som lämnar sitt hem i Österrike (det hela utspelas några år efter kriget) för att besöka sin “tant” i Köpenhamn. Damen i fråga är ingen riktig faster utan den kvinna som Ingrids mamma arbetade hos som hembiträde i sin ungdom. Hon har lovat Ingrid ett spännande år i det vackra Köpenhamn. På resan norrut träffar Ingrid en charmig, kreativ och självständig ung konstnärinna. De blir vänner då Ingrid av olika orsaker behöver någonstans att bo de första dagarna i Köpenhamn och då för kinesa i Stor-Ingrids ateljé. Efter en tid flyttar Ingrid till sin “tant” som visar sig vara en självisk och girig kvinna. Ingrid utnyttjas som gratis hemhjälp men “räddas”, efter diverse turer, av Stor-Ingrid.
Historien är rättframt berättad och på intet vis illa skriven. Spänningen hålls vid liv även om vi alla vet hur det kommer att gå. Detta är en inte en bok som väjer för ett riktigt lyckligt slut! Boken lyfter fram egenskaper som flit, vänskap, kreativitet och självständighet som positiva. Girighet och egoism är det två negativa egenskaperna som får bilda kontrast.
Idag kan man möjligen fundera på om en trettioårig kvinna skulle vilja ägna så mycket tid och engagemang åt en, till att börja med, okänd tonåring. Skulle man idag inte se med misstänksamma ögon på en sådan person? Men Saxegaard skrev i en annan tid, en tid då man inte kunde räknade med att det offentliga skulle sköta om all trygghet och för all del inte att man skulle kunna vara säker på ett tryggt och lyckligt liv. I dag är många uppfyllda av att “förverkliga sig själva”. Frågan är om inte saker som omtanke, hänsyn, tilltro, förnöjsamhet etc. fått stryka på foten i allt för stor grad när vi gjorde upp med forna tiders system och strukturer. Det är lätt att barnet åker med ut …
För den som blivit inspirerad att själva läsa en bok av Annik Saxegaard kan jag meddela at det finns en sammanställning av böcker till salut på ett tyskt antikvariat: Bücherkiste der Familie Heinsohn. God läsning!