IMG_6317På min senaste resa till Kina besökte jag Tianjin. Staden kan väl närmast beskrivas som en hamnstad till Beijing. Här finns en hel del västerländska byggnader från förra sekelskiftet, rester av de koncessioner som olika europeiska länder och Japan tvingande på Qingdynastin.

I Tianjin finns ett område som kallas de gamla kinesiska kvarten. Bland restauranger och souveniraffärer hittar man även andra roliga butiker. Vi hamnade på ett litet antikvariat med många intressanta böcker.

En hylla innehöll dagböcker från 1950-, 1960- och 1970-talen. Hade jag kunnat läsa kinesiska tecken och funderat på att skriva en avhandling om vanliga människors liv under Det stora språnget och Kulturrevolutionen så hade jag köpt alla böcker på hyllan.

För egen del hittade jag Citat ur ordförande Maos verk (“Maos lilla röda”)  i en andra upplaga från 1967. Lite extra intressant är att Lin Biaos förord inte rivits ut vilket påbjöds efter hans fall 1971.

Det skrämmande när man läser boken är hur mycket som kunde plasta i vilken citat- eller managementbok som helst. Här finns (förstås) inga uppmaningar till massmord, världskrig eller storskaliga svältkampanjer. Tvärtom är boken full av hänvisningar till fred, utveckling och demokrati. Härav lär vi oss att lika viktigt som att läsa orden är att söka meningen bakom orden …