Sommar och nöjespark, asiatisk eufori och kameraposerande, blommor och sagoberättande!!!

Kommer lägga upp alla bilder till den här posten i ett album och referera till dem enligt nummer (stigande ordning).

Våren har knappt börjat än i Beijing och redan är det sommarvarmt för en polarvarelse som jag. Väderleksrapporten utlovar 26 grader plus imorgon! Så här fin ser parken ut nu, om man bara vinklar kameran rätt (bild ett).

Jag å Lina å Amade å Karina åkte till ett av beijings nöjesfält. Vi hittade inte till “Glada Dalens” fält utan hamnade på Bajiao. För att sammanfatta denna kinesiska nöjespark: stor, tuffa åkturer, nedskräpad av vuxna och nedkissad av barn med en konstfärdig sista touché av döende grönområden som förvirrar tivolivana europeiska besökare. (bild två till tio)

Har för mig att vi européer tycker att blommor är det viktigaste i asiaternas kultur och konstsinne. Här ser man mig som mest asiatisk (bild elva, fotat av Henry)

Här är jag igen som fotomodell. I bakredskapet finns varken vatten och ej heller äggvita utan endast vodka. Östeuropéer -.- (bild tolv)

Hurra för klassmiddagar, nu var det bara så tyvärr att endast fyra dök upp <.< Jag Henry Andery och Furay :/ Men jag fotade ett par fina blommer…… (bild tretton)

De senaste veckorna har jag och ett par klasskamrater tagit upp en vana att dricka choklad vid klockan tio på kvällen och då passar jag gärna på att berätta en saga eller två från nordisk mytologi eller gudasagor ^^

Idag sade Holya att svenska är ett så kallat “karamellspråk”. Vet inte vad som menas men iaf. Någon kanske tycker att det är intressant.

Så det brukar ju sägas att Kina styrs av en s.k. “totalitär regim”, har  jag rätt? Hm-mhm. Så…. iaf tänkte jag skriva lite om den, så får vi se om posten försvinner i “projekt gyllene skölden” eller inte, ok?

—— Jag kan erinra mig att ett par dagar efter att jag och mamma anlänt i Kina så var det vid ett tillfälle då vi gick nedför gatan då mamma plötsligt tvärstannade och sade: “Marcus, vi är i ett land utan yttrandefrihet.” Jag fann hennes förvåning ganska lustig men tänkte inte på det just då. Nu, mer än ett halvår senare, mindes jag händelsen igen, för man glömmer väldigt lätt att Kina är ett land med aktiv censur och även ett land där människor med uppfattning i kors med ledningens bara försvinner, något man inte alls ens kan föreställa sig kunna hända i Sverige (själva uttrycket “inte ens kan föreställa sig” är något annat jag fått ny syn på under tiden här i ost).

För, varje dag här på skolan eller när man går runt i Beijing verkar det inte vara så annorlunda från Sverige – människor är människor, arbetena är samma, nöjena är samma (ett uttalande ngn kanske kommer vilja att jag skall specificera men den dagen den sorgen). Samtidigt blir man ändå då och då plågsamt påmind om att nästan alla kineser lever väldigt spartansk och grått och att största delen av landets bebyggda områden är närmast att likna vid soptippar samt att Kina ÄR ett u-land. Fast det är sant, om man aldrig har besökt ett u-land, som jag innan jag anlände i Kina, är det lätt att få fördomar gällande dessa länder (mötte en gång en grupp väldigt trevliga grabbar…. från Zimbabwe).

Nå, innan alla läsare efter att ha läst detta nu går iväg och diskuterar östasien med förhoppningsvis ändå lite mer aning om vad som försiggår där än tidigare villa jag avsluta med att dela en historia från matsalen. En kinesiska äter middag tillsammans med en grupp utlänningar. Kinesiskan säger: “Jag ska skriva en jämförande uppsats, kan ni ge mig förslag på vad jag skall jämföra?” Utlänningarna svarar: “Ris och nudlar! Ätpinnar och gaffel!” “Nej”, säger kinesiskan, “det är alldeles för lättsinnigt, läraren kommer ge mig lågt betyg!” En utlänning påpekar då: “Men så jämför Taiwan med fastlandskina då?” “Det kan jag inte göra, det är alldeles för allvarligt!”, svarar kinesiskan upprört. Utlänningarna påpekar att hon kanske kan skriva det lite lättsinnigt då? Kinesiskan lutar sig in. “Jag kan hamna i trubbel.” säger hon melodramatiskt.

Finns flera intressanta punkter angående kineser, deras styre och studier i denna dialog.

One Reply to “Sommar och nöjespark, asiatisk eufori och kameraposerande, blommor och sagoberättande!!!”

Comments are closed.