Till jul ska man koka knäck, baka pepparkakor och – laga husets skrivare. Det tredje är åtminstone nödvändigt om man står med alla julkorten klara och upptäcker att skrivaren vägrar att skriva ut rött. Rött är och förblir en viktig färg på julkort så det fanns inte så mycket att be för …

Vad är nu detta? En skrivare som strejkar i juletid? Precis så är det: saken är den att ett antal färglaserskrivare från HP (bl.a. hela 2600-serien) kan drabbas av damm i optiken. Detta gör att först försvinner (eller mattas) den röda färgen, sedan den gula, sedan cyan och till sist svart. Orsaken är att chassit inte är tätt nog. Man skulle kunna tycka att HP skulle se detta som ett konstruktionsfel och erbjuda lite hjälp och stöd men så är det inte. Det blev med andra ord till att plocka fram verktygslådan.

Lyckligtvis finns det råd att finna på nätet. Lika lyckligt är att ha en hustru som är dataingenjör. Alla vet ju att civilingenjörer (särskilt tekniska fysiker och dataingenjörer) inte duger något till i levande livet men denna gång (solfläckar?) lyckades vi med gemensamma krafter lyfta ut den optiska enheten som sitter mitt i maskinen, putsa speglar och linser samt (tro det eller ej!) sätta tillbaka alla delar igen.

Nu printar vi röda julkort så det står härliga till! Skulle du, bästa läsare, någon gång få lite bleka färger på din HP färgskrivare så är det bara att höra av sig!