Styrkt av glada tillrop från bland annat @devilkitten fortsätter jag mitt botaniserande bland olika iPhone-appar. Denna gång blir det lite smått och blandat med tonvikt på det roliga och/eller onyttiga.

 • My Mom (och My Dad, My Love, My Daugheter, My Son, My Brother, My Sister etc.) gör att du kan lägga ett fint hjärta på skärmen. När du trycker på hjärtat ringer du upp din mamma (pappa, käresta, dotter, son, bror, syster etc.), varken mer eller mindre. Kul och praktiskt. Säkert en bra app för barn!
 • MyRazor Lite förvandlar din iPhone till en rakapparat. Det ser ut som en rakapparat, det låter som rakapparat (mer surr om du är orakad!) men resultatet är måttligt 😉 Inget att förlita sig på om du är sen till festen med andra ord!
 • NervSounds är en oundgänglig app! Gillar din kollega inte ljudet av naglar mot griffeltavla? Vill du låta din rumskamrat leta efter en irriterande mygga? Gillar du ljudet av tandläkarens borr? Då är detta appen för dig! Alla ljud du älskar att hata finns här!
 • PocketCAS är en kraftfull grafisk miniräknare där man elegant kan hantera hela uttryck, definiera funktioner, rita grafer etc. Räknaren klarar också av att hantera exakta uttryck (t.ex. rötter). En must have app för alla mattenördar (that’s me :-))
 • Pyramid är (ytterligare) en implementation av patiensen där man ska ta bort kort som två och två summerar till 13. Måste alla göra om alla gamla, enkla spel igen och igen? En sådan här patiens kan gärna ingå i ett paket med kortspel men som egen app? Undgänglig …
 • QuickTip är en riktigt kul och snygg app för dig som tycker det är svårt att räkna ut dricksen när du är på restaurang. Knappa in summan på kvitton så räknar appen ut dricksen och totalsumman. Du kan ställa in dricksen (t.ex. 10%) eller använda ett skjutreglage. Appen rundar dessutom av totalsumman (om du vill).
 • Secret Swap är en märklig app. Tanken är att du ska skriva in en hemlighet, något du inte vill avslöja för någon men ändå vill ha sagt. Du skriver in vad det nu är helt anonymt men sedan publiceras din hemlighet tillsammans med alla andra inmatade hemligheter så andra kan dela dem. Appen är enkel och vid första påseendet löjlig. Vid närmare eftertanke (och efter att ha läst ett antal hemligheter) blir man mer fundersam. Varför är det enklare att avslöja något för hela världen än för sin vän/fru/mamma etc.? Varför vill vi dela med oss av våra mörkaste tankar (och jag vill mena att det finns mörka hemligheter i appen …)? Prova gärna själv! Kan du låta bli att läsa? Kan du låta bli att dela med dig av ditt livs mörkaste hemligheter?
 • TheSettlersFree är ett RTS-spel där man kan välja att spela romare, viking eller mayaindian. Jag är ingen stor fan av RTS-spel så jag har inte spelat det så mycket. Det hela ser dock bra ut och ljudet är trevligt. Överblicken kanske ger en del övrigt att önska men det må ju vara förlåtet på en så liten skärm.
 • Sportbladet Fotboll är en toppenapp från alltid lika flitiga Aftonbladet. Starta appen och välj ditt svenska fotbollslag. Appen visar då alla nyheter, fakta, all statistik etc. som har att göra med ditt lag. Du kan förstås komma åt de andra lagen också men poängen är att du får en första filtrering baserat på ditt val av lag. En must have-app för alla som hejar på AIK eller något annat lag 🙂
 • Spray Can är en, tycker jag, onödig app. Starta appen så ser du en sprayburk, skaka phonen så rasslar burken, tryck på knappen på burken så väser den som det gör när man spraymålar. Du kan flytta ner burken och få ett litet utrymme där du kan dra med fingret så det ser ut som om du sprayat. För lite utrymme, för mycket kringtjafts. I tunnan, sa Sverket!
 • Tapes Lite är en app för att spela in röstmemon. En sådan finns ju redan säger du kanske och ja, visst är det så. Vad denna app lägger till är ett gränssnitt som passar oss gamla stötar: varje röstmemo spelas nämligen in på ett kassettband! Man spelar in, spelar framåt och bakåt som vanligt 😉 I gratisversionen ingår ett rack med fem kassettband. På varje band ryms  flera memon. Kom bara ihåg att spola framåt eller bakåt innan du spelar in igen annars är du spolad!
 • TapNextLite är en app som gör att du kan byta bilder i Keynote med phonen. Gränssnittet är otroligt enkelt: fyra knappar på phonen som det står starta bildspelet, stoppa bildspelet, nästa bild och föregående bild på. Tryck på rätt knapp och see the magic work! Glöm inte att ladda hem den lilla förmedliningsapp som måste köra på datorn för att det hela ska fungera!
 • Top100Movies är en app som, per genre, listar 100 bra filmer. Via sitt konto på iTunes kan man betala och ladda hem filmerna, antingen som köpfilm eller som hyrfilm. Det hela låter bra. Jag har dock inte lyckats ladda hem någon film trots flera försök. Det verkar som om appen inte kan skapa kontakt på rätt sätt. Betygen för appen kan antyda att det blivit något fel; den har fått många 1:or och 2:or. Nåja, tanken är god och så här kommer det ju att fungera i framtiden …
 • Touch Tanks är ett arkadspel där man ska köra runt med en stridsvagn och skjuta på fiendetanks. Man ser allt i ovanifrån och flyttar sin tank genom att använda en virtuell joystick. Det hela är väldigt tacky men ljudet är bra och grafiken OK så för den som gillar denna typ av spel kan appen säkert erbjuda några timmars förnöjelse.
 • Twittelator är ytterligare en Twitterklient. Vad gäller tweets, replys och DM är den rätt standard och ger inte så mycket mer än någon annan klient. Det som skiljer Twittelator från andra klienter är att det finns en hel del “stödfunktioner” i appen. Du kan t.ex. med ett enkelt klick få fram alla dina tweets, alla tweets på Twitter, bevaka trender i flödena i olika länder, söka ut retweets, arbeta med bokmärken m.m. Appen visar alltså att det är möjligt och rimligt att lägga på olika typer av tjänster ovanpå twitterflödena.

Det var allt för denna gång!