Alessandro Moreschi

För många år sedan satt jag i en kall båthangar och skrapade färg på en träbåt då plötsligt en röst hördes som inte liknade något jag hört tidigare. Då rösten sjöng “Ave Maria” var det fullt möjligt att tro att det var en ängel jag hörde. Verkligheten var dock näst intill lika fantastisk: det var en kastrat som sjöng! Inspelningen var gjord 1904 på vaxrulle i Vatikanen. Rösten till hörde Alessandro Moreschi, en av de sista kastratsångarna och den enda vars röst finns bevarade.

Det finns olika uppfattningar om Moreschi var eller inte var en stor sångare. Jag kan dock inte låta bli att fascineras av hans röst, inte bara för att den är så speciell, utan också för att den talar till oss från en helt annan tid, en tid med andra sätt att leva, tänka och agera, en tid som inte är så långt borta men som ändå är så annorlunda.

Det vi kan lära av detta är att vår värld om 100 år kan vara så annorlunda från idag att vi knappt kan föreställa oss det. Det är en tanke som borde leda till viss ödmjukhet inför de många utmaningar vi står inför idag.

För er som inte hört en äkta kastrat sjunga bifogar jag ett exempel: (Ave Maria, 1904).