Den sociala webben sätter fokus på dina personliga nätverk. Tyvärr är vare sig Facebook eller Twitter särskilt bra att visa upp nätverk på ett överskådligt sätt. Praktiskt nog finns det andra tjänster som gör det möjligt att se och nysta vidare i dina nätverk.

En sådan tjänst är mentionmap (se ovan). Här ser man vilka users man twittrat med och vilka hashtags man använt på sistone. Det fiffiga är att man kan klicka på sina grannar och se vilka de kommunicerat med. Detta gör det möjligt att hitta nya kontakter. Bra funktion om än ganska få inställningar ännu.

En annan tjänst är hashtags.org. Här kan man se hur ofta och när en viss hashtag använts. Eftersom hashtags kopplar till speciella event så ger detta en uppfattning om vad som är på gång på i twitterflödena. Prova gärna med ashtag, fail eller ipad!

Social graph är en applikation som finns “inuti” Facebook. Den visar hur dina vänner hänger ihop. Det är hyfsat lätt att navigera även om det är lite trögt. Tyvärr vet jag inte vad bilden ska ge. Jag skulle vilja se mina vänners vänner så jag kan utvidga mitt nätverk. Nu kan man bara upptäcka att två av mina vänner känner varandra, typ.

Det var tre av säkert många applikationer för visualisering. Jag tar tacksamt emot förslag på andra (och helst ännu bättre) applikationer!