Okända länder brukar vara fyllda av monster ...

Jag har nyligen haft anledning att fundera över hur många vuxna ser på ungdomar, Internet och sig själva. Tydligen finns det en hel del vuxna som ser delar av Internet som ett terra incognita; ett okänt land.

Alldeles särskilt gäller detta de delar av Internet som inte är “kontorsanpassade” (vilket till exempel e-post och vanliga “stumma” webbplatser tydligen är). “Okända områden” är bland annat Youtube, Snyggast, Blocket och Facebook. Om dessa och liknande tjänster (och om smart phones och datorspel) kan man tydligen skoja och skämta på temat alla vuxna är tappade bakom en vagn.

Det märkliga är inte att det finns vuxna som inte kan så mycket om Internet. Det märkliga är att vissa vuxna väljer att inte förstå, väljer att skapa en konfliktfylld bild av Internet som något okänt men kittlande och framför allt obegripligt för alla som inte är “digitala infödingar” (ett epitet som dessa vuxna sätter på alla som är under någon oklar gräns i närheten av 18 år).

Dessa vuxna koketterar med sin okunnighet och odlar myten om det okända, det konstiga, det obegripliga och, till slut, det farliga. Dessa vuxna skapar själva en grogrund för konflikter! Och det gör mig arg.

Jag vill gärna ha er synpunkter i denna fråga!