I går nåddes vi av nyheten att Per Unckel gått bort. Jag hade nöjet att arbeta nära Per under åren 1994 – 1997. Han var en av dem som tidigt insåg nyttan med IT i skolan.

Vid flera tillfällen har jag tillsammans med Per besökt skolor under det, i detta sammanhang, kritiska året 1994. Det var roliga resor fyllda av idérika samtal kring skolans framtid. Jag var också med när vi hade ett av de allra första mötena på Utbildningsdepartementet kring “skolans IT-miljard”; den som kom att hanteras av KK-stiftelsen. Per hade många bra idéer som i olika delar kom att realiseras under de kommande åren.

Per var en kreativ, positiv och vänlig person. Han satt aldrig på några höga hästar utan hade alltid tid att prata, ställa upp som referens etc.

Per hade ett uttryck han ofta använda (särskilt när vi var kvar på Drottninggatan och skulle vara i kammaren om 3 minuter): “Det finns oceaner med tid”. Ibland tar även oceanen slut …

PS För den som vill läsa mer om Pers syn på IT i skolan rekommenderas “Internet kommer till skolan” (ISBN 91-646-1095-0), s. 72-80.