I lördags gick jag för första gången med i Prideparaden vilket var en både rolig och tankeväckande upplevelse.

Dagen inleddes med Pridefrukost tillsammans med Öppna moderater i Gamla stan. Det var en bra början på dagen, dels för att det gav möjlighet att prata med andra inom Moderaterna som engagerar sig i HBT-frågor, dels för att en ordentligt frukost lade grunden för vad som kom att bli en rolig men också lång och het dag.

Efter frukosten begav jag mig till Götgatan där årets Sverok-vagn skulle göras i ordning. Devisen för året var Proud and nerdy. Ett uppsluppet gäng pokémon, CD-hjältar, personer med trollstavar i olika storlekar och Star Trek-figurer (såväl människor som klingoner) följde vagnen och visade på den bredd av människor och intressen som finns inom spelhobbyn. Se Jonathans film i slutet på posten!

Förvånansvärt många jag talat med undrar varför jag gick med i Prideparaden. Synpunkterna varierar mellan “du är väl inte bög?” till “varför ska det vara ett sådan spektakel?”.

Svaret på frågan är enkel: så länge det finns länder som anser att det är rätt att fängsla eller döda människor på grund av deras val av partner så bör man gå med i Prideparaden, så länge människor blir utkastade från en taxi mitt i Stockholm för att de kysser sin partner så bör man gå med i Prideparaden, så länge stora organisationer som IOK slirar på sina ideal så bör man gå med i Prideparaden, … Listan kan göras lång och så länge den är lång finns anledning att gå med i Prideparaden!

Om vi inte kan respektera varje enskild individ så lurar misstänksamhet, avståndstagande, rädsla, hat och, i förlängningen, våld runt hörnet. Genom att delta i Prideparaden vill jag visa mitt stöd för ett samhälle där alla människor får vara precis som de vill vara och mötas med respekt.

Peter Rimsby, ordförande i Stockholm Pride, sammfattar saken väl i en artikel i DN: “Men framför allt uppmanar vi dig som medmänniska att agera. Det är varje medborgares skyldighet i en ­demokrati. Använd din röst. En röst för mänskliga rättigheter. En röst för allas rätt att få älska och att vara den de är.”

PS Sveroks medverkan på Pride skedde i samarbete med AKT, Studiefrämjandet och Science Fiction Bokhandeln. Tack!

PPS Sveroks fem seminarier om könsroller, mångfald, normer och spel finns att se på Sveroks kanal på Bambuser!