Man finner allt möjligt i högarna … När jag arbetade på Utbildningsdepartementet 1994 var IT och Internet en av de frågor som stod högt på dagordningen. Internet började just bli mer tillgänglig; ja, det dök till och med upp Internetleverantörer som erbjöd tjänster för privatpersoner och småföretag. Några av er kanske känner igen namn som Algonet och pi.se (hos den senare hade jag min första privata mailadress!).

Regeringen gjorde flera insatser för att öka användningen av IT och Internet i samhället. En sådan var att tillsätta en IT-kommission som fick ett samlat ansvar för att driva på i arbetet. En av kommissionens tidiga rapporter var Vingar åt människans förmåga (SOU 1994:118) som nog måste betraktas som en av de viktigaste och mest tillgängliga SOU:er som kommit under de senaste 30 åren.

När man läser rapporten i dag känns den märkligt aktuell. En sådan fortsatt aktuell fråga är den om standardisering som beskrivs som av “yttersta vikt för att nätverken ska kunna samverka”. Här finns fortfarande mycket att göra även om det kanske inte längre ligger på nätverkens nivå utan på informationens nivå. Vi har ju fortfarande många informationssilos inom såväl näringsliv som offentlig sektor som hindrar utvecklingen.

Liksom en del annat jag presenterat här på bloggen under senare tid finns det i SOU:n en i grunden positiv ton. Det talas om möjligheter – “Tänk om man som förälder kunde stanna hemma hos sina sjuka barn när det behövs, men ändå få nästan allt det gjort som man skulle gjort på arbetsplatsen” – och om åtgärder som kan och bör vidtas.

Återigen finns det hopp och också tilltro till att man tillsammans, olika aktörer, kan lösa inte bara utmaningen i sig utan också de ytterligare utmaningar som kan uppstå på vägen. Tonen är på något sätt “framåt tillsammans”.

Vingar åt människans förmåga kom även mer konkret att påverka mitt liv och mina karriärval. En prioriterad sektor i SOU:n var utbildning och forskning. En punkt på åtgärdslistan var att skapa “ett nationellt Internet-anknutet informationsnätverk (skoldatanät)”. Detta arbete kom jag att syssla med under perioden 1995 – 1999 som expert på Skolverket. Under dessa år fick jag kontakter och vänner med vilka jag bland annat grundade Metamatrix. Jag lärde mig också mycket som ledde till arbeten på Kungliga musikhögskolan och MSB samt olika konsultuppdrag inom offentlig och ideell sektor. Se där vad en SOU kan göra!