Tio år har gått sedan Benny, Greg, Pär, Patrik och jag startade Metamatrix. Nu firar bolaget med en splitterny webbiste. Mitt inlägg finns här men för säkerhets skull klipper jag även in texten nedan.

logotyp_metatrix

1999– Ny teknik blev startskottet
Hösten 1999 bestämde sig fem IT-entusiaster från olika branscher för att bilda ett gemensamt bolag: Metamatrix. Johan Groth var en av dem.

– Vi som grundade Metamatrix hade arbetat tillsammans i olika projekt sedan mitten av 90-talet. Vi kom från skilda bakgrunder och hade erfarenhet från musik, media, bibliotek och skola. Det som förenade oss var ett intresse för de förändringar som uppstod när olika verksamheter och Internet möttes. Vi ville skapa nya tjänster som kunde erbjuda antingen nytta eller nöje, eller både och.

– Fram till 1999 var nätet mest ett skyltfönster, men när XML slog igenom, öppnades nya möjligheter. Nu kunde vi skapa en butik full av aktivitet bakom skyltfönstret!

– I början var vi därför inriktade på att ta fram produkter. Vi ägde ett 30-tal domäner och satt på ett helt batteri av applikationer för hur människor skulle kunna mötas och byta information på nätet. Bland annat byggde vi ett evenemangshanteringssystem, olika sociala tjänster och tjänster för e-förvaltning.

– Vi hade många kunder inom turism- och tidningssektorn, men redan från start samarbetade vi med flera statliga myndigheter. 2000 var vi till exempel med och anordnade IT-kommissionens hearing om hur mjuk infrastruktur skulle bli motorn i det nya e-Sverige.

– Tidsandan var verkligen extremt kreativ och entusiastisk. Men också smärtsamt naiv. När vi ansökte om riskkapital fick vi veta att våra beräkningar – där vi planerade att omsätta 240 miljoner kronor inom två år – var alldeles för försiktiga. Kort därefter sprack IT-bubblan…