Boken ”Juan i Kina” av Eric Linklater (översättning av Frans G. Bengtsson, Vingförlaget, 1957) är en högst charmerande roman. Boken handlar om Juan, en äventyrare som inte tvekar att ta vara på livets möjligheter. Han har en positiv och, på många sätt, naiv hållning till tingen och människorna vilket, kanske förvånande, gör honom till en både moralisk och modig person.

Boken utspelas i 1930-talets Kina, ett land som håller på att slitas sönder av krig och uppror. Såväl interna rövargäng som japanska ockupanter söker sina egna mål. Mot denna fond utspelar sig handlingen som för samman ett brett spektrum av japanska affärsmän, kinesiska idealister, västeuropeiska äventyrare och många fler. Handlingen knyter samman flera olika trådar, amorösa, politiska och militära. Ofta skrattar man åt de absurda situationer som uppstår i krigets skugga men lika ofta fastnar skrattet när kulorna når sitt mål. Vi som idag läser boken vet ju dessutom att den verkliga segraren kommer att bli det kommunistiska partiet som faktiskt aldrig nämns i boken.

Juan visar oss att det är möjligt att ta livet med en klackspark även i allvarliga situationer, eller kanske allra mest just då. Juan visar också att mod, kärlek, omtänksamhet och fantasi alltid kommer till nytta. För säkerhets skull bör man dessutom ha med sig lämpliga visitkort, så man t.ex. kan utge sig för att komma från Manchester Guardian …