Boken “Syster Lillemor i Orienten” av Inger Bergå (B. Wahlströms Bokförlag AB, 1959) är den sjätte boken i serien om Lillemor Bidner, den blonda svenska flickan som utbildar sig till sjuksköterska och hamnar i olika äventyr. Boken är skriven i slutet på 1950-talet och är en på många sätt fantastisk tidsskildring där minnet av Andra världskriget och Koreakriget blandas med en gryende framtidstro där man enkelt flyger till Japan med bara en enda mellanlandning!
Syster Lillemor kan initialt uppfattas som präktig med nystruken uniform och bandage i handväskan men allteftersom handlingen fortskrider framstår hon som initiativrik, kunnig, självständig och utrustad med hög integritet. Det första kommer fram när hon räddar skadade på löpande band i en stad som skövlats av en tyfon medan det senare kommer till uttryck i hennes relationer till den unge Akira Majima och den dynamiske doktor Richard Burns. Inger Bergå skildrar med skicklighet och känslighet Lillemors olika känslor för såväl Majima som Burns. Här väcks frågor och antyds känslor som läsaren själv får begrunda och relatera till.
Böckerna om syster Lillemor är typiska exempel på vad man brukar kalla flickböcker. Jag måste säga att det är lite synd. Jag är övertygad om att många pojkar skulle ha haft glädje av att läsa boken eftersom den är betydligt bredare än de typiska “pojkböckerna” (jämför min recension av Jetro Juggens på denna blogg!). Tänk om pojkar och flickor läst varandras böcker på 1950-talet! Var hade vi då stått idag?
Sannolikt var syster Lillemor en viktig förebild för flickor på 1950-talet. Hon har skaffat sig en utbildning, hon reser över världen, hon hjälper dem i nöd och hon har integritet och kompetens. Men syster Lillemor är mer än så: i sin dådkraft och empati är hon en förebild för oss alla, även idag, femtio år senare!
Tack till Jenny som skrattade så vänligt när jag berättade att jag läste “flickböcker” från 50-talet och som delade med sig av sin egna läsminnen.