getxinfoBoken “Lycka! – En handbok i konsten att leva” av Hans Helighet Dalai Lama och Howard C. Cutler (ISBN 91-7711-961-4) är en lustig sak. Först tänkte jag att det skulle vara spännande att läsa något som Dalai Lama skrivit. Sedan insåg jag att det var en intervjubok skriven av en amerikansk psykolog (och vi vet ju alla hur glättiga och klämkäcka amerikanska feel good- och get a better life-böcker kan vara). Till slut blev jag förtjust i bokens form som blandar filosofiska resonemang med inblickar i psykologisk forskning.

Dalai Lama framträder som en person med insikt och integritet. Han betonar ett öppet sinnelag och att det inte är lätt att bli lycklig; det kräver eftertanke och ansträngning. Boken rymmer många tänkvärda stycken, bl.a. i diskussionen om förhållandet mellan förälskelse och kärlek där försälskelse inte nödvändigtvis behöver leda till kärlek men där kärlek alltid rymmer möjlighet till förälskelse. Människans behov av närhet och, samtidigt, självständighet berörs också på ett för mig nytt sätt. Kapitlet om lidande är också tänkvärt; är det verkligen ett fenomen som går att förstå och därmed övervinna?

Jag tar till mig Dalai Lamas teser om att alla människor har rätt till lycka. Jag uppskattar också hans betoning på öppenhet och medkänsla. De metoder som, tämligen översiktlig, beskrivs i boken och som kan hjälpa till att hitta just din lycka ger upphov till nyttiga tankar.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att boken gjort i alla fall mig mer lycklig!

Tack Magnus som lånade ut boken till mig!