viking-women-and-the-sea-serpentFilmen “The Saga of the Viking Women and Their Voyage to the Waters of the Great Sea Serpent” (IMDB) från 1957 är i sann mening obetalbar. Obetalbar är den kompletta okunnigheten om vikingarnas klädsel, kultur, skepp, hemmiljö etc. Obetalbar är dialog och skådespeleri som påminner mig om de nollespex jag genomled på KTH för många år sedan. Obetalbar är titeln som är en verklig spoiler. Obetalbar är sjöormen som ger tre gästspel och mest ser ut som en svart skugga bland vågorna. Obetalbar är manus som låter ett dussin kvinnor, alla unga, alla vackra, vara de enda som är kvar i byn när männen (all vackra, alla unga) av oklar anledningen försvunnit ut till havs. Finns det inga barn, inga äldre i samhället?

Och ändå kan jag inte låta bli att tycka om filmer som denna. De är på något sätt naiva och oskuldsfulla och därmed optimistiska och hoppfulla. De är en saga i Jan-Öjvind Swahns mening (se föregående post).

Om du känner dig nere och vill muntra upp dig och samtidigt påminna dig om att allt inte var bättre förr: se The Saga of the Viking Women and Their Voyage to the Waters of the Great Sea Serpent”!