Vad kännetecknar en gentleman? Det vanliga svaret är att en gentleman är en man som använder sockertång även när han är ensam.
Detta må vara sant men i dessa alltmer sockerfria tider (vem har hört talas om en aspartamtång?) kan en gentleman behöva andra uttrycksmedel (om än ej andra sötningsmedel). Jag skulle då vilja föra fram de putsade skorna som gentlemannens sanna signum.
Det goda med välputsade skor är att innan skorna är putsade och klara så erbjuds putsaren en stund av billig vardagslyx. Få saker erbjuder nämligen sådan lyckokänsla som stilla manuellt arbete där resultatet gradvis och stegvis blir synligt.
Hur skapar man då en lycklig skoputsningsstund? Det första är att ha rätt utrustning. Denna består av en grovborste, en skoborste, en liten appliceringsborste, en burk Kiwi shoe polish samt en trasa. Den som önskar lägga till lite spänning tar även fram en tändsticksask. Därutöver förstås ett par skor att putsa.
När allt är framtaget uppsöker man en okänslig yta, t.ex. farstukvisten eller det särskilda putsrummet (vanligt förekommande på militära logement). Därefter fortskrider man enligt följande.
- Borsta bort skräp från skorna med grovborsten
- (valfritt, om detta steg ej väljs gå direkt till pkt 4) Öppna skoputsburken och tänd eld på smörjan
- När smörjan smält lägg på locket så elden slocknar
- Applicera smörjan med appliceringsborsten; var extra noga vid sömmar och där sulan möter själva skon
- Låt skorna vila i cirka 20 minuter; under tiden kan man t.ex. läsa valda delar ur Newtons Principia eller något av Stagnelius eller Atterbom ity att sådan läsning stärker själen
- Putsa skorna noga och länge; det krävs kraft i handled och arm och utthållighet – var noga!
- Låt skor (och handleder) vila i 5 minuter
- Polera skorna med trasan
- Njut av resultatet
Väl genomförd kan en sådan putsstund erbjuda en stund av billig vardagslyx!