Temat för den här serien poster är ju sådant som gör livet gladare och vackrare utan att för den skull kosta så där särskilt mycket i tid, kraft eller pengar.

En sådan billig vardagslyx är att dricka sina drycker ur rätt sorts glas. Notera att jag (som vanligt) inte talar om att ha dyra eller på annat sätt “fina” glas. Jag talar om rätt sorts glas.

Några exempel kanske kan vara på sin plats. Vad kan t.ex. vara bättre än att dricka lite italienskt rödvin till sin pasta ur ett gammalt, cylindriskt Duralex-glas? Sådana glas har ett relativt tjockt glas vilket känns behagligt mot läpparna. Glasets enkelhet ger också en känsla av intim familjemiddag där det ligger omsorg i tillagningen av maten och där man kan förnimma familjens omsorg.

Öl är ett annat kapitel. Vissa öl gör sig i strutformade glas av medeltjocklek. Andra öl trivs bäst i relativt stora glas med tunna väggar. Jag har ett sådant stort glass som jag gärna använder (det rymmer nämligen en hel flaska om 50 cl!). Det fick jag gratis på ett X-öl för ca 100 år sedan. Billigt som sagt men gott att dricka öl ur.

När det kommer till drinkar så finns det många olika sorter vilka alla kräver sina glass. Hemma har vi ett par tunna glas som liknar en uppochned-vänd kon på fot. Väggen är ytterligt tunn och med en guldkant. Foten är i svart glas. Glasen ger en känsla av art déco och blev våra för någon hundralapp på Tradera.