I dag är det 33 dagar sedan Tobias (@tops) och jag förberedde oss för ett styrelsemöte i Malmö. Än var det ett par minuter kvar och vi kollade vad som hände på Twitter. Johanna Koljonen (@jocxy) gjorde oss uppmärksamma på en debattartikel av Jan Björklund på DN Debatt. Det som sedan hände är, som man säger, historia.

Bara på några timmar hade hundratals twittrare engagerat sig i en diskussion om framtidens skola. Varje dag sedan dess har många, många lärare, skolledare, beslutsfattare, tjänstemän, föräldrar, fackliga företrädare, debattörer m.fl. ställt frågor, gjort inlägg, sagt till, sagt emot, lyft fram goda exempel, pekat på svårigheter och utmaningar etc.

Tillsammans har alla ni skapat en intensiv och levande diskussion om skolans roll, ansvar och framtid. #merkateder har svarat mot ett uppdämt behov hos många att få komma till tals i en av vår tids viktigaste frågor.

Under dessa 33 dagar har #merkateder-debatten givit upphov till

På tweetupen på Lärarnas hus framkom att många känner att det är dags att gå vidare. Deltagarna ville vidga debatten och låta den handla om mer än en möbel. #merkateder har skapat debatt, i somliga fall väckt grupper ur sin slummer, i andra fall erbjudit en kanal för dem som haft kunskap och åsikter att förmedla.

Förslaget är att samordna den diskussion som finns inom #merkateder med den diskussion som under de senast dagarna vuxit fram under taggen #skollyftet.

Jag tycker det är en bra idé och hoppas att ni vill göra mig sällskap in i #skollyftet.

Webbplatsen
Sökning på twitterflödet via Google
Bloggpost om tweetupen
Sida på Ekot om #merkateder