Ni som brukar följa mig här på min blogg eller via Twitter eller Facebook eller någon av de andra kanaler jag använder på den sociala webben har möjligen märkt att det varit tämligen tyst från min sidan sedan den 15 april. Det finns två orsaker till detta.

Den ena orsaken är konkret och tydlig. Vi har just tillbringat tio dagar i Kina för att hälsa på första sonen Groth. Det visar sig då att man inte utan vidare kan komma åt Facebook, Twitter och GoogleDocs. Detta lägger, om man så säger, band på skrivandet. Å andra sidan fick det mig att registrera mig på Kinas eget Twitter: Weibo. Dock är allt på kinesiska så det går lite trögt …

Den andra orsaken är att jag vid hemkomsten upplevde en mer eller mindre komplett sociala medier-utmattning. Jag tror den kan ha sin upprinnelse i de intensiva dagarna med #merkateder (numera #skollyftet). Under de 33 dagar diskussionen pågick skrev jag flera hundra, om inte uppåt tusen, tweets. Jag läste hundratals blogginlägg. Jag surfade runt ett par timmar varje kväll för att hålla mig uppdaterad. Jag maila och DM:ade kors och tvärs. Jag gick på tweetup.

Det var fantastiskt roligt. Det var spännande. Jag lärde känna många intressanta människor. Det slet dock på det vi förr i tiden kallade I/O-portarna och på RAM-minnet. Jag har med andra ord känt mig lite trött på, eller kanske snarare av, sociala medier …

Har du upplevt något liknande? Hör gärna av dig och berätta.

PS När jag nu börjar skriva på bloggen igen känner jag att uppehållet är av mer tillfällig karaktär 🙂

Analog mur av gammalt datum

 

6 Replies to “Sociala medier-utmattning

 1. Jag tror Johan att vi alla behöver en viss rening, kanske inte Aristoteles katharsis där rening är så dramatiskt:).

  Men en uppfriskande paus. Det är väl så med även djupaste och sanna kärleken med? Vi behöver vara lite ifrån varandra för att uppleva längtan och saknaden.
  Jag är övertygad att du kommer tillbaka.

  Och under tiden önskar dig att ta vara på nutiden, du vet att du kommer vara saknad.

  Och eftersom jag är en sådan som älskar att dela med sig, vill dela med dig “Tre högst besynnerliga ord” av Wieslawa Szymborska:

  Medan jag säger ordet Framtid
  blir första stavelsen förfluten.

  Medan jag säger ordet Tystnad
  bryter jag den.

  Medan jag säger ordet Ingenting
  skapar jag någonting som inte ryms i något intet.

  1. Stort tack Elwira för de värmande orden. Tack också för tänkvärda och fyndiga nobelpristagarrader. Men du vet också att för alla oss som tycker om att skriva så blir sådana här uppehåll korta 🙂 Jag hoppas att allt står väl till med dig!

 2. Jag förstår vad du menar… Efter otroligt aktiva “sociala-medier-perioder” så kommer alltid en svacka. Jag vet inte hur många gånger jag lagt ner bloggeriet men sedan återupptagit det. Som ett exempel.

  Ser fram emot att få läsa mer om Kina sedan om du har lust och tid 🙂

  1. Tack för glada tillrop 🙂 Det ger lust att skriva mer! Jag kommer gärna att skriva om Kina. Det var mycket spännande och tänkvärt på många plan. Glad Valborg!

 3. Skönt att höra. Ibland blir det ju stim och det öppnas en yta som för dig med #merkateder

  Kämpar inte sällan med kreativitetströtthet som ofta beror på att jag har svårt att prioritera kring vad som är viktigt. Då har jag kommit på mig själv med att mycket tid läggs på att lyssna in vad som är igång i de sociala medierna.

  Sedan när det släpper är det inte sällan just i något socialt medium som jag fick det där uppslaget som jag behövde för att komma vidare. Det är ju i dialogen mellan människor som det nya skapas.

  Tror dock inte det skadar att vara borta ibland. Man kan ju lätt inbilla sig att de sociala medierna är en direkt spegling av verkligheten. Även om likheterna är många så är det ju inte så. Tänker t.ex. på det lilla röstexperiment som någon lade upp på FB inför valet. http://apps.facebook.com/riksdagsval/?invite=yes

  Många var de som röstade på SD. Så det är ju för väl att det finns annat också.

  1. Tack för kommentar med många goda tankar. Jag tror du har rätt i att en dialog förutsätter att man både lyssnar och “talar”. Perioder av tystnad och eftertanke finns det alltför få av i vårt samhälle. Låt oss skapa fler sådana tankeoaser!

Comments are closed.