I snart 20 år har jag haft nöjet att räkna in Greg FitzPatrick bland mina vänner. Nästan lika länge har jag haft förmånen att få läsa de olika alster som Greg skrivit.

Evert Taube då han ännu var i livet

Det första jag läste var Gregs kapitel i boken “Internet kommer till skolan“. Det handlar om hur Greg började använda föregångarna till Internet för musikdistribution och efter olika turer kom att börja använda Internet för att förnya utbildningen inom musik- och media i skolan.

Greg har skrivit både facktexter och skönlitterära texter. Det är de senare jag vill lyfta fram här och nu.

Den första av Gregs skönlitterära texter jag läste var “Evert Taube’s Funeral“, en kanske sann historia om en resa till Spanien, ett möte med en svensktalade spanjor och om de möjliga likheterna mellan Bing Crosby och Evert Taube. Det är flera år sedan jag läste texten men jag minns den än.

Nästa verk jag läste var “The Ugly” där Greg låter författarinnan Anne Pigone flytta hela James Joyce “The Dead” till ett minnesvärt bröllop på amerikanska västkusten med oanade konsekvenser. Läs bägge versionerna eller en i taget här!

Nu har Greg samlat flera av sina alster på The Plumplucker. Jag är glad att så  har skett för det ger fler möjlighet att ta del av den fantasi och det språk som kännetecknar Gregs texter. Flera av texterna är också utmärkta exempel på Irish facts.

Läs en text på Plumplucker i helgen! Det är du värd.