Idag inviger jag en ny kategori här på bloggen. Den heter Möten och här samlar jag posten som handlar om människor jag mött i livet. Det är lite för minnets skull och lite för att ge någon form av kulturhistoriska inblickar.

Det första mötet jag tänkte redogöra för är ett samtal jag hade per telefon med berättaren Alf Henriksson.

Läget var det att jag tillsammans med ett par goda vänner höll på att skriva ett synopsis till den första Fysikalen. Vi hade fastnat för påve Johannes XVII som en lämplig huvudperson eftersom det godtyckliga talet 17 ingår i hans namn och det inte finns så många andra kungar eller påvar som kan säga detsamma.

Nu utspelades allt detta långt före internets tid så det var inte så lätt att hitta någon information om Johannnes XVII. Det enda vi kunde få fram var att han var påve ungefär ett halvår år 1003. Vad göra i detta allvarliga läge?

Snabbt kläckte någon idén att vi skulle ringa Alf Henriksson som ju skrivit flera historiska böcker. Sagt och gjort! Numret letades fram och slogs på nummerskivan. Andlös väntan innan experten svarade. Så skedde och jag redogjorde för situationen:

Alf: “Tyvärr kan jag inte hjälpa dig. Jag vet inte så mycket mer än du.”

Undertecknad: “Vem kan då hjälpa? Vem kan veta mer?”

Alf: “Det finns nog ingen som vet mer än jag.”

Svaret var ett enkelt konstaterande i all ödmjukhet och därmed fick vi oss nöja. Det blev likväl en första fysikal: Kristina hette det.

Dagens informationssökare hade aldrig fått en chans att tala med en av Sveriges bästa och mest läsvärda författare och populärhistoriker på detta sätt. De hade i stället bara klickat här.

Tack, Claes, för att du påminde mig om denna händelse.