Ibland flyter det upp saker i min läslista på underliga vägar. Just nu sitter jag med Thorvald Stoltenbergs rapport “Nordisk samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitikk” i handen. Den har jag fått av min hustru som fått den av Thorvald själv i samband med en konferens om innovationer och framtidens sjukvård.

Det är en spännande rapport som pekar ut ett antal insatsområden för framtida nordiskt samarbete. Områden som diskuteras är bl.a. havsövervakning och frågor kring de nordiska länderna intressen i det arktiska området, skydd mot digitala angrepp, åtgärder för att finna krigsförbrytare samt behovet av militär samverkan. Rapporten avslutats med ett förslag till en nordisk solidaritetserklæring.

Jag kan förvånas över att rapporten inte fått mer uppmärksamhet och diskuterats livligare i svensk debatt. Norden är världens största frivilliga sammanslutning av länder och regioner och den nordiska gemenskapen är något vi alla borde vara stolta över och sträva efter att utveckla.

Det är symptomatiskt på den intellektuella nivån och kapaciteten i Sverige att ingen av dessa frågor får den uppmärksamhet de förtjänar. Vi är väl alltför upptagna med “Ligabossens galna lyxliv” och “Så är Leila och Pelle i Saltkråkan släkt” …

Fem länder, tre självstyrande områden och en region