Boken “Stockholms spökhus och andra ruskiga ställen” av Stig Linnell (ISBN 91-518-4489-3) är fylld av rysliga historier och spännande fakta.

Visste ni t.ex. att en mjölnerska spökar i Skanskvarn? Tänk på det nästa gång ni dricker kaffe i restaurangen som nu ligger i kvarnen. Stockholms slott är en byggnad med lång historia och det är kanske därför det finns mycket oknytt i och omkring huset, från Näcken via slottets tomtegubbe till Vita frun som bebådar dödsfall i kungahuset. Många fler hus och platser i Stockholm är hemsökta och med bokens hjälp är det lätt att söka upp dem!

Boken innehåller också skildringar från andra ruskiga platser i staden. Särskilt spännande, tycker jag, är historien om det stora häxoväsendet i Stockholm i slutet på 1600-talet.

Det gives också intressanta historiska inblickar som t.ex. i kapitlet om likboden på Karolinska institutet på Hantverkargatan 3. När man läser de texter av Strindberg och Lo-Johansson som finns med i boken så inser man hur annorlunda livet måste ha varit för bara 100 år sedan. Vem skulle i dag kunna få komma in i bårhuset efter att ha talat med en patrullerande konstapel som vet var nyckel till dörren ligger gömd?

Jag blir dock något till sorgsen till sinnes när jag läser om alla de kyrkogårdar som funnits runt om i staden och som i olika omgångar byggts över. När går en kyrkogård från att vara ett utrymme som alla möter med viss respekt till att bli en bortglömd plätt jord? Det tar bara något hundratal år …

Boken rymmer ett rikt bildmaterial och många tydliga kartor som visar var de olika ruskigheterna ägt rum. Köp boken idag och ge dig ut på spök- eller historiejakt.