Gojira_1954_Japanese_poster
En STOR filmstjärna

Nu har jag tittat igenom alla 28 filmerna med världens kanske mest kända monster: Gojira eller Godzilla. Jag måste säga att det har varit en tämligen tidskrävande process (det har trots allt tagit runt 35 timmar) men det har varit väl värt insatsen!

Jag tänker inte beskriva eller recensera alla filmerna var för sig utan nöjer mig med att konstatera att filmerna kan ses som äventyrsfilmer, sci fi-filmer och inlägg i samhällsdebatten – samtidigt. Om man ser alla filmerna i rad och i rätt ordning så märker man tydligt hur personer, händelser och dialog ändras för att återspegla en förändrad värld (det är trots allt 50 år mellan den första och senaste filmen).

Filmerna är tidigt ute när det gäller att diskutera miljöfrågor, internationellt samarbete och vårt gemensamma ansvar för att skapa, som man säger i dag, en hållbar framtid. Detta går igen i alla filmerna, om än i olika grad. I övrigt är filmerna väldigt olika; en film (All Monsters Attack från 1969) är till och med listad som barnfilm. Vissa är förstås bättre än andra; personligen tycker jag att den första filmen (Godzilla – monstret från havet) står sig bra men även Godzilla 2000: Millennium är värd att se liksom Invasion av Astro-Monster (1965).

Här kan du höra Godzilla arketypiska monstervrål, ett vrål som sprider lika mycket skräck som hopp i filmerna:

För den som vill läsa mer om monstrens monster rekommenderas den fullmatade men extremt fula siten Wikizilla.

PS Vad menas med GINO i rubriken? Jo, år 1998 gjordes en amerikanske film som hade en ödla i huvudrollen som kallades Godzilla. Format och innehåll gör dock att vi entusiaster anser att det är en Godzilla In Name Only-film. 🙂