Detta, mina vänner, är tre mycket goda råd som är av särskilt intresse för alla er som tar studenten i vår eller eljest funderar på var ni står i karriären. Jag kan saklöst, utifrån min egen erfarenhet, instämma i det Reid Hoffman säger:

  • competitive advantage – våga se värdet i det du kan och våga vilja något! Hur ofta har jag inte suttit i anställningsintervjuer med folk som haft hur fina betyg som helst och gått på flera högskolor men som ändå inte velat något eller vågat något? Det är gott och väl att du kan saker och det är viktigt men det är lika viktigt att vilja och våga! Det är i alla fall det jag anställer på!
  • network – det var sant när min farfar var ung entreprenör mellan krigen och det är sant idag. Människan är en social varelse. Vi tycker om att hjälpa vår nästa och att göra vår nästa en tjänst! Se därför till att du är en nästa till många olika människor. Var inte snål! One good turn deserves another och omvändning gäller också: svinhugg går igen …
  • intelligent risks – det här är svårt och läskigt. Människan är, på goda grunder, försiktig. Tyvärr är för många för försiktiga. Detta ökar risken att hamna i roller, uppdrag och relationer som inte leder framåt. Den första gången jag sa upp mig utan att veta vad jag skulle göra så var det otroligt oroligt. Min erfarenhet visar dock att nästan alltid går bra förutsatt att man funderar kring riskerna, värderrt dem och tänker till kring hur man ska vända oddsen till sin fördel. Man kan med fördel säga som Kirkegaard: “Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv.“. Våga våga!

Till detta vill jag lägga två egna råd som också baseras på egen erfarenhet:

  • fatta beslut – det är alltid bra att fatta beslut. Ett dåligt beslut är nästan alltid bättre än inget beslut, för det går att ändra! Om man inte fattar ett beslut har man ändå fattat ett beslut: att inte agera! Fatta beslut är något som lönar sig att öva på. Lär dig att formulera din ståndpunkt. Lär dig att motivera den med fakta och med känsla. Lär dig att formulera ett beslut. Lär dig att stå för ditt beslut. Lär dig också att ändra på beslut som uppenbarligen visat sig vara fel. När man ändrar på ett beslut visar man också förmåga att fatta beslut! Börja öva idag!
  • prioritera – att kunna prioritera är nyckeln till hälsa och välgång. Om du lär dig prioritera så behöver du aldrig säga “jag hann inte” med tillhörande stress och dåligt samvete och en gnagande känsla av otillräcklighet. Säg i stället “jag prioriterad att göra x och y”. Genom att prioritera får du kontroll över din tid och ditt liv