Hej,

IMG_5574
Två analoga bloggposter som får ett digitalt svar

Tack för trevlig “bloggpost” från London. Jag hoppas ni hade en trevlig resa och en skön sommar. Understreckaren om ständiga förbättringar var intressant.

Jag håller med om mycket av kritiken mot böcker av typen “sju vägar till framgång” just eftersom böckerna på många sätt är en självmotsägelse (vilket Steinfeld också skriver). Samtidigt ligger det något djupt mänskligt i att hoppas och i att önskan. Den som hoppas och önskar ser framför sig något bättre, något som är värt att sträva mot.

Och då är vi nära förbättringen inte bara av världen runt omkring oss utan också av oss själva. Eller också är det just där det hela går fel. Det är inget illa i att vilja förbättring. Det är att vi sätter oss själva i centrum som är problemet. Vilken verkar vara en bra ingång för en diskussion kring “här och nu”-generation (verklig eller tänkt) …

Och visst är det så att samtalet är en eftersatt arena för många idag. Vi avhandlar ofta de många projekt som tillsammans utgör vårt liv men för ett bredare och mer förutsättningslöst samtal har vi sällan tid …

Jag tog också tillfället i akt att läsa om en äldre artikel du skicka “People Power 2.0” ur Technology Review. Man kan konstatera att artikeln som då upplevdes om spännande med sin förhoppning om att sociala medier skulle kunna rädda demokratin känns mindre tydlig idag. Vi ser, som så ofta, att en teknik kan användas av bägge parter.

Visst är det fantastiskt att man kan få hjälp av experter över hela världen men det gäller inte bara verkliga eller förmenta frihetskämpar utan också de stater och ledare man önskar omkullkasta. Sannolikheten är väl dessutom rätt stor att det i långa loppet blir staterna som blir bäst på att nyttja tekniken. Visst kan informationstekniken vara fantastisk och visst kan det vara så att vi med hjälp av Twitter och Facebook kan förändra världen men det finns nog inga snabba lösningar för att skapa en fri och öppen värld.

Jag ser fram emot att höra av dig igen inom en snar framtid!

Hälsningar /Johan