Jag gillar att rita när jag tänker och pratar. En bra bild hjälper till att tydliggöra och förklara för andra men framför allt för sig själv!
Den som först öppnade min ögon för bildens styrka var Åke Linder, lärare i mekanik på KTH. Åke ritade klot och bollar, trapetser och karuseller, planeter och atomer och mycket annat för att förklara saker som tyngdpunkt, rörelsemängdsmoment och Hamilton-Jacobis ekvation.
Efter KTH har jag fortsatt att rita på servetter, white boards och små papperslappar. Jag har ritat så mycket och så ofta att när jag slutade på ett av mina tidigare arbeten så fick jag “The Back of the Napkin” av Dan Roam (ISBN 978-1-59184-199-9) i present.
Det här är en trevlig och inspireraden bok som visar styrkan i bilden. Den ger en del bra tips och två tänkvärda strukturer (“6W” och “SQVID”) att resonera ikring när man funderar på hur man kommunicera med bilder.
Liksom många andra amerikanska böcker så är den alldeles för lång och pratig. Boken hade gärna fått vara hälften så lång och haft med fler exempel (även om det finns många bra exempel i boken som den är). På plussidan ligger att Roam inte skryter och skräppar som sina egna framgångar i samma utsträckning som andra amerikanske författare i genren. Sammanfattningsvis är The Back of the Napkin en rolig och givande bok!
PS Nedan har jag samlat några av mina senaste “servetter” 🙂