train-3
Brädspelet “Train” av Brenda Romero

Många ser spel i första hand som en förströelse, något man gör på sin fritid, något roligt.

Vissa vet att spel också är starka verktyg för lärande, för att skapa förståelse och insikt. Spontant tänker man i detta sammahang kanske i första hand på levande rollspel och bordsrollspel.

Brenda Romero heter en amerikansk speldesigner som visar att till synes enkla brädspel också kan skapa starka upplevelse, insikter och fördjupad kunskap.

Romero har skapat ett antal olika spel som problematiserar, i flera fall svåra, historiska händelse. Ett sådant spel är “Train” där spelarna har i uppdrag att fylla tågvagnar och föra tågen över spelplanen. När vagnarna är fulla avslöjas det att destinationarna för tågen är koncentrationsläger …

Andra av Romeros spel handlar om slavtrafiken mellan Afrika och Amerika och om en av de dödsmarscher som drabbade USA:s ursprungsbefolkning under 1800-talet.

Brenda Romero visar att spel och spelmekaniken kan kommunicera starka budskap och lärdomar till spelarna (många slutar spela Train när destinationerna avslöjas, de kan helt enkelt inte köra leksakstågen fyllda med spelpluppar över spelplanen så stark är fiktionen).

Se gärna denna TED Talk eller läs mer på Brenda Romers hemsida.

Tack till Gustaf för tips och tidningsklipp!