Det senaste årets läsning har inte bara bjudit på historiska teman. Jag har även läst tre mer faktabetonade böcker.

Den första är Pekingsyndromet av Ola Wong (ISBN 9789170377600). Boken är en  skildring av i Kina idag utifrån tre infallsvinklar: miljöförstöringen, pengafokus och landets komplicerade relation till sin historia. Titeln på boken är en anspelning på Stockholmssyndromet och syftar på att många i Kina lever med en idealbild av land, ledare och parti samtidigt som samma parti under Kulturrevolutinonen misshandlat deras föräldrar. Idealisering av makten blir ett sätt att förhålla sig när verklig förändring verkar fjärran. Som alltid när Ola Wong skriver är det intressant, aktuellt och läsvärt.

When I say no, I fell guilty av Manuel J. Smith (ISBN 978-0-553-26390-9) är bok om hur en hanterar knepiga situationer. Vad säger en till personen som alltid lånar pengar men aldrig betalar tillbaka? Hur får en andra att respektera det en säger? Hur ser en till att inte känna sig skyldig för att en inte (igen) ställer upp för andra? Boken är så där lite lagom spänstigt amerikansk men så pass gammal att en slipper dagens management-tugg.

Här talar en riktig psykolog om sina erfarenhet utifrån flera års handfast arbete i olika grupper och med olika människor. Smith erbjuder inga enkla lösningar men väl verktyg och metoder som kan göra det lättare att formulera, tydliggöra och stå för sina åsikter. Smiths utgångspunkt är “Du har rätt att själv bedöma och värdera ditt uppförande, dina tankar, dina känslor och att själv ta ansvar för konsekvenserna av detta” och det kan jag instämma i.

Nedkopplad av Susan Maushart (ISBN: 9789186815646) är en på sitt sätt omtumlande bok. Författaren bestämmer sig för att familjen ska koppla ner. Detta innebär ingen mobil, ingen dator, inget internet, ingen TV i hemmet. Däremot kan barnen använda datorn på biblioteket eller så för skolarbete. Läsaren för följa vad som händer i familjen under de nedkopplade månaderna.

Hur kan en sådan bok vara omskakande kanske ni undrar? Jo, för om det som  händer i och med familjen i nätets frånvaro är sanningsenligt skildrat så borde vi alla koppla ner här, nu och genast! Vi borde i alla fall sätta helt andra gränser för vårt eget och våra barns nätande! Läs boken, det kommer att påverka dig!

IMG_0636
Tre läsvärda faktaböcker