English summary: Metal Matsuri 2019 in London was one of the first all-Japanese metal and rock festivals outside Japan. Ten different bands, some with extensive experience of touring in Europe and some on their first international tour, met with enthusiastic fans from Finland, Sweden, Norway, Australia(!), Switzerland and (of course) Japan. The festival consisted of three days with great music and plenty of opportunities to meet and greet, buy merch and take chekis. The organizers did a really great job to create a unique and memorable event. So memorable that when the young ones in ten or twenty years time say to me: “Old man, have you heard about Metal Matsuri 2019 in London”, I’ll look them straight in the eyes and say: “Heard about? I was there!”

Mary’s Blood

Första helgen i oktober 2019 var jag på Metal Matsuri i London. Detta var den första och största festivalen för japanska metal och rock band utanför Japan: hela tio band var på plats och bjöd på det mesta, bästa och nyaste inom sina respektive genrer!

Beslutet att åka på Metal Matsuri var inte det minsta svårt. När arrangörerna presenterade det första bandet (Unlucky Morpheus) bokade jag direkt. Sedan fylldes listan på vecka för vecka med glada överraskningar och efterlängtade favoriter: Rie aka Suzaku, Mary’s Blood, Lipstick, Fate Gear, …

Programmet var varierat med allt mellan power metal, mer traditionell rock och rock med inslag av J-pop och mer folkmusikaliska tongångar. Arrangörerna hade lagt ner mycket tid på att skapa ett väl sammanhållet program vilket ledde till en fullmatad och minnesvärd helg.

Det hela inleddes på torsdagen med ett VIP-party där vi fick möjlighet att träffa och tala med banden, fylla på våra merchförråd och, inte minst, ta chekis! Fredag och lördag bjöd på fem band vardera i väl sammansatt blandning. Konferencier var Ladybeard som gjorde ett strålande arbete.

Det roliga med festivaler är att man dels får möjlighet att uppleva flera av sina favoritband, dels får möjlighet att göra nya bekantskaper. För min del fanns i den förra gruppen bland annat Mary’s Blood, Fate Gear och Rie aka Suzaku och i den senare gruppen Zeroshiki, Lipstick och Aya1000RR. Man får också träffa andra fans AFK vilket är en rolig omväxling till att hänga i olika grupper på nätet.

Banden var väldigt engagerade. Några släppte nya skivor i samband med matsurin. För andra var detta den första internationella spelningen. Åter andra släppte specialdesignade skivor, t-shirts etc.

AYA1000RR

De band som spelade på Metal Matsuri 2019 var (klicka på bandnamnen så hamnar du i rätt sektion nedan):

Några fler länkar:

VIP-party etc.

VIP-partyt ägde rum på övervåningen på en pub i centrala London. Här träffade jag bland annat Seppo som jag lärde känna när vi såg Necronomidol i Uleåborg i somras.

Zeroshiki

Zeroshiki är ett alternativ rock band som varit aktivt sedan 1999. Sångaren Dai “College” har en uttrycksfull röst som “flyter” ovanpå musiken på ett särpräglat sätt. Pratade med bandet på VIP-partyt och fick höra lite om deras framtidsplaner och kommande besök i Europa.

Lipstick

Lipstick har varit aktivt sedan 2012 och har hemmaplan i Tokyo. Detta var första gången Lipstick var i London (och, fick jag intrycket, utanför Japan). Lipstick bjöd på en enastående fartfylld och dynamisk show i genren massive rock. Efter Metal Matsuri vann Lipstick, med bedövande majoritet, omröstningen “what was your discovery / happy surprise act of the Matsuri?”.

Rie aka Suzaku

Rie aka Suzaku rör sig mellan metal, rock och jazz fusion. Rie omger sig med olika artister, denna gång med en duktig basist, trummis och keyboardist. Sjunger gör Rie inte.

Mardelas

Mardelas bildades 2014 av Marina Hebiishi efter det att hon lämnat Destrose. Mardelas spelar power / heavy metal utan vidare krusiduller.

Mary’s Blood

Fredagen avslutades med Mary’s Blood som är ytterligare ett band med rötter i Destrose. Sångerskan Eye och trummisen Mari är kvar sedan dess och bandet har kompletteratats med Rio på bas och Saki på gitarr (som också urpsprungligen kommer från Destrose). Mary’s Blood spelar power metal utan pardon. Bandet hade en stor skara fans på plats.

AYA1000RR

AYA1000RR är en “singer song rider” som kombinerar sitt musicerande med sitt minst lika stora intresse för motorcyklar. Ayasen arbetar lite som Rie aka Suzaku, dvs. hon är en artist som spelar gitarr och tar in andra musiker efter behov. I motsats till Rie så sjunger Ayasen. Det här var min andra positiva överraskning under matsurin. Det är inte så mycket metal men det är bra! Pratade kort med Ayasen efter konserten (och köpte en cheki). Ayasen är en mycket glad och vänlig person som verkade mycket nöjd med sin första turné utanför Japan.

Blood Stain Child

Blood Stain Child kommer från Osaka. Bandet kombinerar melodisk death metal, electro-industrial och trance. Sångaren Sadew har, som man ser i bilderna, en uttrycksfull scennärvaro. Bandet har, intressant nog, arbetat med producenter från både Danmark och Finland.

Fate Gear

Fate Gear bjuder på heavy metal i steam punk-förpackning. Fate Gear är ytterligare ett band med rötter i Destrose. Fate Gear är ett sevärt band och ryktet går att de kommer att besöka Sverige i början på 2020.

Bridear

Bridear var den tredje stora överraskningen. Jag har lyssnat på dem i flera år men det var något helt annat att se dem live. Bandet bildades 2012 och är från Fukuoka. Bridear är vana vid att uppträda internationellt och har gjort över 50 spelningar i 11 europeiska länder. Bland det mest spektakulära med Bridear är när Kimi och Haru sjunger tillsammans.

Unlucky Morpheus

Unlucky Morpheus är ett av de mest kända och flitiga japanska metalbanden. Banden firade nyligen 10-årsjubileum. De spelar “technical melodic speed metal”. Efter nio band under två dagar hade förväntningar skruvats upp maximalt när Ladybeard presenterade matsurins sista band. Och vi blev inte besvikna. Fuki for runt som en virvelvind och var sällan stilla. En utmärkt avslutning på en makalös festival!

Läs mer!

Du kan läsa mer om Metal Matsuri på följande länkar: