Kommanditbolaget Chelius & Co synes ha varit ett flitigt förlag kring förra sekelskiftet; åtminstone om man får tro webbplatser som Tradera och Bokbörsen där allehanda böcker, från “Möbelritningar i moderna stilar” till “Potatisköksan – 261 beprövade potatisrätter”, finns att tillgå än idag.

En av Chelius utgivna böcker är “Kvinnans hälsa och skönhet” av Ella Adelia Fletcher (1846-1934). Fletcher synes ha varit en produktiv författare med ett 30-tal böcker bakom sig. Vissa böcker har titlar som “The Atmospheric Currents Of Prana” och “The Sevenfold Constitution Of Humanity” vilket visar på influenser av hinduiskt tänkande. Andra är mer handfasta som “The Principles Of Taste In Dress And Its Influence Upon Character” och den av Chelius utgivna. Sökningar på nätet visar att Fletchers böcker än idag utkommer i nya utgåvor, då med fokus på hennes mer ockulta verk.

Tre saker slår mig vid läsningen av “Kvinnans hälsa och skönhet”.

Den första är att det vid denna tid (1914) uppenbarligen förväntades att man hade ett mer eller mindre komplett kemiskt laboratorium i hemmet. Se till exempel receptet på Viol-Fotpuder nedan! Fårtalg ska smältas, röras med krossade kryddor, silas genom tre olika dukar och blandas med tidigare förberedda destillat och så vidare. Det ska rivas, krossas, kokas, värmas, lagras i veckor och placeras i krukor, glasflaskor eller torkas till kakor. I hemmet ska finnas och hanteras borsyra, kamfer, glycerin, garvsyra, svavelsyrat kali och mycket annat. Det är imponerade men känns också i högsta grad riskabelt. Man förstår verkligen hur Madam C.J. Walkers produkter kunde ha sådan framgång!

Den andra är att en hel del ord som används i boken helt fallit ur ropet. Ett exempel är att tandläkare kallas dentist; ett bruk som är dokumenterat redan 1758 men som verkar klinga av någonstans i höjd med  första världskriget. Ett annat sådant ord är laktuk som läsaren själv får söka upp!

Den tredje, och viktigaste, är författarens bestämda uppfattning att sann skönhet inte är något som enbart beror på utseende och dyrbara kläder. Nej, sann skönhet är “det yttre uttrycket för edra tankar” och kan endast uppnås genom “godhet och vänlighet mot alla människor, i synnerhet de svaga och ringa, deltagande för alla lidande, entusiam för allt gott och ädelt, och för alla hjältemodiga handlingar, samt medlidande med mänskliga svagheter”.

Tänk så mycket bättre det skulle vara om fler av dem som sätter trender och agerar förebilder för dagens unga kunde ta till sig och agera utifrån detta! Överhuvudtaget känns det inte ligga i tidens anda att resonera som Fletcher gör och det torde vara en förklaring till att världen ser ut som den gör just nu.