front

Historik

1955 lanserade Chrysler den första bilen i 300-serien. Man brukar skilja på “bokstavsbilar” som tillverkades mellan 1955 och 1965 och de inte fullt lika exklusiva 300:orna utan bokstav. Årsmodell -66 fanns som 2-dörrars cabriolet, 2- och 4-dörrars hardtop och 4-dörrars sedan (modellen såldes bara i Kanada!).

interior

Denna bil köptes den 28 december 1965 på Novo Motors Inc. i Morristown, N.J., av Phillip Gould. 1997 kom den till Sverige. Ägare var Rolf Sporrong som tillsammans med Arnold Hielte gjorde en första renovering av bilen. Bland annat bytte man ut bensintanken och gick igenom delar av elsystemet. Innan bilen kom till Sverige hade den tillbringat flera år under en pressingen i ett förråd.

door

I juni 1998 köptes bilen av Kristina Groth. Bilen var då i relativt gott skick och i stort sett komplett. Kristina beslöt renovera bilen. Några viktiga punkter var att hantera de rostangrepp som fanns i nederändan på chassit och som uppstått under den långa förråddssställningen i USA.

side2

Vidare skulle bilen må bra av att lackas om, få ny klädsel och komplettera vissa saknade och/eller trasiga delar. Märkligt nog var såväl sufflett som mekaniken för att resa och sänka suffletten i gott skick. Efter en skrubbning med Armorall var den så gott som ny!

side2-cab

I samband med renovering har bilen rostskyddsbehandlats, alla krom och övriga lister har polerats och smorts in, motorn har renoverats m.m. År 2004 var bilen i bra skick. Vi hade också besökt bl.a. Osby och köpt in reservdelar som kunde vara bra att ha (bl.a. en hastighetsmätare, en askkopp och en baklykta). Utöver detta hade vi gått igenom sorterat och kompletterat de orginaldokument som följde med bilen.

side1-cab

“Jänkabilen” var populär bland barnen och bland släktingar och vänner som skulle gifta sig, ta studenten eller bara “finåka” en stund.

Våren 2004 sålde vi bilen till Umeå där den förhoppningsvis rullar den dag som i dag är.

aft

Torra fakta

Typ: 2-dörrars cabriolet
Antal byggda: 2500
Nypris 1966: från $4353
Chassi/modell: CM27/BC2-M
Vikt: 4015 lbs (1821 kg)
Motor: V8, 383 cid (6,28 l)
Effekt: 325 hk vid 4800 varv/min
Växel: trestegs automat
Orginalfärg: ljust olivgrön (som på bilderna)
Id-nr: CM27G 63 174317

side1

Verkstäder etc. som medverkat i renoveringen av bilen

Renoveringskonsult: Arnold Hielte, Jönåker
Lackarbeten: HA Billackering, Enstaberga
Motorrenovering: Norrorts Bil & Van Service AB

motor

Alla arbeten som är utfördes under vår tid som ägare finns dokumenterade, i många fall med fotografier. Bilen var besiktigad för MHRF-försäkring.