En av de roligaste sakerna med att få barn är att man får börja leka igen. Har man pojkar är sannolikheten ganska stor att det till inte ringa del kommer att handla om handfasta, fysiska och gärna lite “farliga” lekar. Sådana lekar kan man med fördel genomföra i sängen (gärna föräldrarnas dubbelsäng).

Sängen har nämligen fördelen att den dels erbjuder en hel del lämpligt “byggmaterial” i form av täcken, kuddar och överkast, dels att sängen är “studsig” vilket ger mer fart i lekarna. Dessutom är sängen mjuk vilket minskar risken för olyckshändelser …

Nedan har jag samlat ett antal lekar som jag brukat leka med mina tre söner. Lekarna är roliga från ungefär 1 års ålder (man får anpassa “svårighetsgraden”) och fungerar upp till ca 10-årsåldern. Efter det blir barnen lite för tunga och lite för starka. Lekarna är: Bananklase, Frö, Fälla, Lejonjakt, Riddarna stormar borgen, Ruttet äpple, Sopsäck och Stenåldersmänniskor.

Här kan det vara på sin plats att påminna om att små barn lätt kan trilla ur sängen och slå sig. Än värre är måhända om de fastnar med ben eller arm i skarven mellan sängarna. Var försiktig och undvika att besanna det gamla ordspråket “Fars lek slutar alltid med gråt”.

Bananklase är en lek som passar för mellanstora barn. Även större barn brukar gilla leken men det ställer krav på fars lårmuskler. Leken går till på följande sätt. Far ligger på rygg ungefär mitt i sängen. I höjd med underbenet, med huvudet åt motsatt håll och vid ena kanten på sängen ligger barnet. Far lyfter upp ena benet och svänger som en kran bort mot barnet. Framme vid barnet “sänker” kranen sig varvid “bananklasen” tar tag i benet. Far ska därefter lyfta benet/kranen och svänga över med barnet till sängens andra kant. Leken börjar ofta stillsamt men blir raskt vildare när “klasarna” börjar lossa halvvägs. Särskilt roligt är det förstås om man då kan falla på lillebror …

Frö är en trevlig och ganska stillsam lek för såväl stora som små barn. Far breder ut ett täcke på sängen varpå ett eller, om det handlar om små barn, flera barn lägger sig på täcket. Far samlar ihop hörnen och gör en påse, ett “frö”, av täcket. Far lyfter sedan upp fröet och tar en kort tur runt rummet medan han letar efter ett bra ställe att plantera fröet. Detta är (förstås) i sängen där far lägger ner fröet och sedan “klappar ner det i jorden”. När fröet är på plats kan man “vattna” det genom att låta fingrarna “regna” på fröet. Vid detta laget brukar det skrattas en hel del inne i fröet och sannolikt slår fröet ut i och med att barnen hoppar ur påsen. Vill man lägga till ett moment av överraskning kan man plantera fröet i en annan säng än den där man “packade ihop” fröet!

Fälla är en lek med många variationer. Grundupplägget är som följer. Far ligger på rygg med en benet lyft. Barnen ska i tur och ordning krypa tvärs över fars kvarvarande ben. Det som kan hända då är att “fällan” slår igen, dvs. att det lyfta benet faller ner. Leken kan varieras genom att fällan består av ett eller två ben (sitt i skräddarställning!), om man använder armar och ben eller bara ben etc. Barnen tycker att det är kul om fällan tar om magen eller benen. Allra roligast är att fastna med en fot precis när man trodde att man kommit igenom. Se upp så inte fällan slår till om halsen eller så inte barnen vrickar en fot.

Lejonjakt är en fantasilek som stökar till det rejält i sängen. Barnet är ett lejon som går på alla fyra och morrar. Far är lejonjägare och har ett täcke som fångstnät. När lejonet kommer nära kastar far nätet och fångar (förhoppningsvis) djuret. Jägaren måste sedan hålla i nätet ett tag men i stort sett alltid 😉 bryter lejonet sig lös igen. Jägaren måste försöka på nytt. Med de lite större barnen kan man ha två lejon och försöka fånga det ena i nätet samtidigt som man försöker hålla det andra på avstånd med en kudde. Stor risk för villervalla!

Ridddarna stormar borgen är en lek av det vildare slaget (vilket ju framgår av namnet). Någon (t.ex. far) eller några (t.ex. ett par av barnen) bygger en borg i huvudändan på sängen. Borgen byggs t.ex. av täcken och överkast (kuddarna behövs senare). På given signal anfaller de som inte är i borgen försvararna. Som tillhygge används kuddarna! Leken passar bäst med lite större barn som förstår metanivåer, t.ex. nöjet i att som anfallare bli tillbakaslagen och då göra en hejdlös kullerbytta ner på golvet. Striden pågår tills dess borgen blivit intagen eller försvararna avvärjt tio anfall. Leken är en glad stridsövning vars enda nackdel är att far behöver bädda om hela sängen efter avslutade lek …

Ruttet äpple är en enkel och uppskattad lek. Far står bredvid sängen med åt sidorna utsträckta armar och agerar träd. Barnen lyfts i tur och ordning upp och får försöka klamra sig fast vid en av de utsträckta armarna. Efter en stund skakar far på armen varvid barnet faller ner i sängen som ett ruttet äpple! Leken är rolig och lagom läskig. Barnen får lära sig att vänta på sin tur vilket är en bra bieffekt. Leken är även utmärkt träning för far. Ruttet äpple passar av naturliga skäl bäst för de lite mindre barnen.

Sopsäck är en variant av Ruttet äpple för de lite större barnen. Barnen står på golvet bredvid sängen. Far lyfter upp ett barn i taget, sträcker ut armen och kastar ner barnet i sängen, ungefär på samma sätt som man slänger en sopsäck ner i en container eller soptunna. Sopsäck är en livlig lek som är mycket uppskattad.

Stenåldersmänniskor är en något mer vilsam lek som passar de lite större barnen bäst. Alla deltagare kryper in under täcket. I och med detta blir alla stenåldersmänniskor som sitter i en grotta! Är man många kan man försöka bygga en grotta av flera täcken och eventuellt stödja upp den med kuddar. Ett alternativ är att far bara stoppar in huvudet i grottan (det är ju trots allt han som tar upp mest plats). Efter en stund är det varmt så det räcker i grottan. Detta brukar märkligt nog bara störa far … Inne i grottan kan man krypa runt i “tunnlar” av kuddar eller sitta vid lägerelden (en ficklampa, gärna med rött glas). När alla är i grottan kan man passa på att lite pedagogiskt berätta om människan historia eller bara berätta en godnattsaga.