Boken ”Cannery Row” av John Steinbeck (Zephyr Books, The Continental Book Company, Stockholm/London) är en vacker bok. Den handlar om människor, om platser och om livet. Boken tillhör de böcker som säkert många hört talas om men som kanske inte alla läst. Mitt råd redan så här i början på recensionen är: läs den!

Cannery Row, foto av Ted McKay ca 1938 (Hathaway Collection of California Views)

Boken utspelas i Monterey i Kalifornien runt 1930. I den lilla staden som lever på sin konservfabriker (därav titeln) finns ett antal mer eller mindre speciella karaktärer.

Det är butiksinnehavaren Lee Chong vars affärssinne ibland kommer i konflikt med hans medkänsla. Det är Mack och hans kollegor, stadens fria gentlemän, som inte saknar kreativitet eller omtanke utan snarare förmåga att anpassa sig till en (kanske) alltför fantasilös värld.

Det är flickorna på the Bear Flag Restaurant. Det är Doc, den välvillige, av alla uppskattade biologen och samlaren samt flera andra. Tillsammans spinner de upp en värld som, trots att den är begränsad geografiskt, rymmer så mycket händelser och tankar. Steinbeck beskriver ett mikrokosmos som speglar världen.

De olika personernas liv väcker frågor och får läsaren att fundera, både över hur världen förändrats på bara 80 år och över hur man kan förhålla sig till livet. Böcker kan påverka, ge nya tankar, men också mer konkret: jag har fått en stark lust att resa till Kalifornien (igen) och se kusten mellan Monterey och La Jolla!