the-indestructible-manFilmen Indestructible Man från 1956 (IMDB) är en tämligen tidstypisk science fiction-film. En nyligen avrättad gangster återuppväcks av misstag av två forskare och får samtidigt egenskaper som liknar Stålmannens. En lustig twist är att i denna metamorfos blir att han stum!

Filmen kan man möjligen tycka att det inte finns så mycket att säga om. Vad gäller skådespelarnas insatser, handling, dialog, utformnig av affisch etc. så faller filmen in i 1950-talets trend av billiga skräckfilmer. Likväl kan man se filmen som mer än en dryg timmes förströelse. Filmen pekar på en entusiasm men också oro inför teknikens landvinningar; jag drar paralleller till atombomben. “Monstret” kan också ses som en företrädare för ett gammalt samhället, förkrigstidens gangstervälde, som kanske återkommit för att hemsöka det modera USA. Lyckligtvis finns ju renhjärtade dansflickor och hederliga poliser som kan reda ut saker och ting och dessutom lyckligen förenas på slutet.

Kanske mer intressant än filmen i sig är att gangstern / monstret spelas av Creighton Tull Chaney, mer känd under namnet Lon Chaney Jr. Chaney var stjärnan i ett stort antal lågbudgetskräckfilmer, framför allt under 1950-talet. Chaney var son till stumfilmernas mästare av skräck Lon Chaney. Förslaget att Creighton skulle kalla sig Lon var ett rent PR-knep från filmbolagens sida. Chaney själv gillade inte detta alls. Chaney gjorde inte bara B-skräckisar utan var även med i ett antal “riktiga” filmer, bl.a. High Noon och Of Mice and Men. Mest känd är han måhända för sin roll i den klassiska varulvsfilmen The Wolf Man (där han spelar mot bl.a. Claude Rains och Bela Lugosi). The Wolf Man är en komplex och sorglig film som förtjänar en egen post.

I vilket fall som helst är filmen en utmärkt företrädare för en stark genre och förtjänar absolut att ses även idag!