Så har Apple lanserat sin sedan länge emotsedda “magiska maskin”: iPad. Vissa kallar iPad för en “stor iPhone” eller avfärdar den som onödigt eftersom vi har våra laptops. Vissa fattar ingenting.

iPad är en maskin som kommer att revolutioner hur vi tänker på webben, på mail, på Internet, på vad en dator är och bör vara. De som inte ser detta är kvar i ett förlegat tänkande där en dator karakteriseras av saker som snabbheten på processorn, storleken på hårddisken, vilka applikationer som finns tilgängliga för att köra på datorn etc. De tror att man ska klämma in så mycket teknik och så många filer som möjligt på en burk som man bär med sig. Detta, mina vänner, är förlegat, fantasilöst, ja, ren dumhet.

Historiskt har vi varit tvungna att koppla samman funktion med teknik. Ju bättre teknik vi har med oss desto mer kan vi göra. Detta har varit idén bakom den utveckling vi sett under de senaste åren. Vi har talat i termer av starkare processorer, mindre fysisk storlek etc. etc.

Vad är det då vi egentligen vill ha? Vi vill ha tillgång till våra dokument (men det är dumt att bära dem med sig eftersom vi kan tappa “burken”), vi vill kunna kommunicera (dvs. vi vill kunna nå tele- och datanät), vi vill kunna komma åt informationskällor av olika slag (som uppdateras kontinuerligt), vi vill kunna bearbeta data (med hög prestande) etc.

Vad är det vi i så fall behöver? Vi behöver ett gränssnitt, bara det och inget annat! Det ska vara ett gränssnitt mot vår information, mot våra kommunikationskanaler, mot de databearbetning vi behöver etc. All lagring, bearbetning etc. behöver vi inte ha med oss, utan bara komma åt när vi önskar.

iPad kommer att driva utveckling vad gäller nya tjänster, nya funktioner och nya kommersiella lösningar. Varför då? Därför att det är billigare, bättre, säkrare och roligare.

John Gage på SUN sa en gång “the network is the computer”. Han hade rätt men vi kan nu gå vidare: “the interface is the computer”!

4 Replies to “iPad är en revolution – och vissa fattar ingenting

 1. Hej Krank,
  Tack för dina synpunkter. Jag förstår hur du tänker och håller med om att det inte är bra om vi, som användare, blir inlåsta i en viss teknik eller ett visst format. Min post handlade dock om något annat, nämligen det faktum att vi i framtiden kommer att ha vår “dator” på nätet och att allt vi behöver ha med oss är ett gränssnitt mot denna information.

  iPad visar vägen mot ett sådant nytänk kring vad som är en dator och vad vi behöver ha med oss och hur vi ska kunna interagera med vår egen information. I framtiden kommer vi naturligtvis att se många olika tekniska lösningar men just nu är det Apple som visar vägen mot framtidens IT-tillämpningar.

  /Johan

 2. Så… Den positiva utvecjkling du ser är samma som vi ser på bilfronten, där användaren hålls i mörker och aktivt hindras från att veta något om eller kunna meka själv med bilen när något går fel. Att behöva ta datorn till supporten är förödmjukande, och den linje Apple vill ha är fördummande och monopoliserande. Användare anses vara korkade mongon som inte klarar av att sätta sig in i hur en dator funkar. Makten fråntas konsumenten; endast företaget har rätt och möjlighet att anpassa tekniken.

 3. Tack, Martin, för kommentar. Jag håller helt och hållet med: alla lagring, alla bearbetning etc. kommer att finnas på nätet. Det kommer att göra vår informationshantering och kommunikation säkrare, bättre och roligare. iPad och liknande prylar kommer att visa vägen!

  /Johan

 4. helt rätt!
  folk i allmänhet är fast i sina tanke mönster på vad en dator är och vad man skall göra med den. I framtiden finns det datorer överallt men vi kommer inte se dem som det.

  Det finns en fin jämförelse från förförra seklet där Sears varuhus hade annons på en hemmotor. Ja en generell motor som man skulle kunna koppla till allt möjligt nyttigt så att tvättning, bakning, etc skulle kunna underlättas.

  Som vi vet så gick inte utvecklingen den vägen …Det finns små motorer inbyggda överallt. Vi tänker inte på dem bara.

  Så kommer det även bli med datorerna.

  //Martin

  ps. Sears varuhus fanns även 100 år senare och då hade de annonser på HemPC ;-). ds.

Comments are closed.