Nyligen var jag ute på äventyr med @M_Abrahamsson (Maria skulle debattera med @gudschy och sedan inviga modsens första HBT-valstuga men det är ämne för en annan post). Jag fick då ett exemplar av “Krokben för välfärden“, en liten debattbok som Maria tagit fram för LIF:s debattboksserie Vår framtida välfärd.

Det visade sig vara en ruggig liten bok. För vad kan väl hända när vi inte längre kan räkna med att antibiotika hjälper? Ska vi börja dö (igen) i vad som idag betraktas som tämligen triviala sjukdomar? Frågan är värld all uppmärksamhet, inte bara bland läkare och politiker.

Hur ofta använder du antibiotika? Begär du att få penicillin varje gång du eller barnen har ont i halsen? Tycker du att det är “lika bra” att ge barnen antibiotika så man slipper vara hemma och vabba tre dagar extra? Om du svarat “ja” på frågorna så läs boken nu!

Mer information om antibiotika resistens hittar du på Wikipedia, hos Smittskyddsinstitutet och hos Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens).

Ta inte antibiotika i onödan! Ta en extra sjukdag i stället. Det vinner vi alla på i långa loppet.

One Reply to “När antibiotika inte hjälper”

Comments are closed.