Då och då (relativt ofta när jag tänker efter) händer det att vänner och bekanta ber mig om råd när de står inför ett nytt steg i arbetslivet och/eller karriären.

Jag vet inte om det beror på att jag själv har stor erfarenhet av att byta arbete, bransch, anställningsform etc. eller på att jag brukar bjuda på kaffe.

Hur som helst så tycker jag att det är både roligt och spännande att ha denna typ av samtal. Det är viktigt att man är nöjd med sitt arbete och vad man gör på dagarna och många av oss pratar alldeles för lite om vilka val vi gjort och gör och varför vi gör dem! På senare tid har jag till och med formaliserat detta lite grann och fungerar idag bland annat som mentor dels i ett utvecklingsprogram för unga medarbetare som en nationell branschorganisation driver, dels i ett program för unga entreprenörer.

Under de samtal jag haft har jag utvecklat en liten modell som jag tycker är ett bra stöd när man funderar på sin framtida karriär. Modellen består egentligen av fem perspektiv eller skalor. Det har visat sig fungera bra att ta dessa perspektiv som grund för samtal kring vilka vägar man ska söka sig vidare på.

De fem perspektiven är

 • vill du arbeta i en stor eller liten organisation – i en stor organisation finns mycket mera “infrastruktur” och stöd, i en liten krävs det att du kan fylla fler roller
 • vill du arbeta med produkter eller tjänster – det är en stor skillnad mellan att ha något konkreta att visa upp och att arbeta med tjänster
 • vill du arbeta som konsult eller i linjen – “wherever I lay my hat (that’s my home)” kontra att få vara med och ta ansvar hela vägen
 • vill du vara anställd eller ha eget bolag – eget bolag ger frihet, att vara anställd ger (oftast) mer ro
 • vill du arbeta i privat eller offentlig sektor – olika drivkrafter, olika styrmodeller, olika uppdrag

Jag tar, som vanligt, gärna emot synpunkter och kommentarer på min modell!

6 Replies to “Saker att tänka på när du söker jobb

 1. Jag undrar om eventuellt nytt/gammalt kan vara ytterligare ett par. Dvs nytt i betydelsen nystartad verksamhet och gammalt blir då en verksamhet som “satt” sig (entusiastiskt kaos kontra väloljade gamla hjulspår.)

  1. Det är ett bra uppslag! Själv funderade jag på personer och saker men det kanske ryms under tjänster och produkter?

 2. Bra ochkonkret modell. Ser absolut behov av denna för att förmedla hur arbetsplatser och arbetsinsatser skilher sig. Kan tänka mig att man kan ställa denna mot frågan vad som motiverar en och genom det hamna på skalan.

  Det jag saknar är mer förklaring av ytterligheterna i varje skala. Vad blir mitten? Är det en skala?

  Blir spännande att se vidareutvecklingar. Kan du döpa den så man kan hitta den och kommentarer i framtiden?

  1. Hej Tobias,
   Tack för synpunkter och feed back! Jag tänker till och återkommer med en lite mer fördjupat tänk. Namn på modellen … Bra idé men vad kan man hitta på? Jag funderar 🙂

 3. Om du vill lyfta perspektivet kan man också lägga in frågor som:
  Vad vill jag använda mitt liv till? Vad drömmer jag om och vad vill jag förverkliga? Hur kan jag tjäna världens behov? Vilka förmågor har jag utvecklat och hur kan jag rikta dem i situationer?
  Vi ska inte glömma våra drömmar!

  1. Jag håller väldigt mycket med om det du skriver. Jag brukar också vilja prata om drömmar och livsmål. Just i denna bild fokuserade jag dock på ett några perspektiv när man mer konkret funderar kring olika arbeteten. Tack för återkoppling!

Comments are closed.