Boken “Flatland: A Romance of Many Dimensions” av Edwin A. Abbott är något så ovanligt som en matematisk samhällssatir.

Boken skildrar en fyrkant som uppenbarligen bor i Flatland (den två-dimensionella världen). I Flatland får varje generation ett nytt hörn och därmed också högre status. Högst status har förstås cirklarna. Berättaren lockas av en sfär, som kvadraten först uppfattar som ett magiskt väsen som t.ex. kan hämta ut saker ur låsta (två-dimensionella) rum, på en resa ut i den tredje dimensionen.

Kvadraten får även möjlighet att besöka en en-dimensionell värld och en punkt-formig värld. Skildringen av härskaren i den punkt-formiga världen som inte kan förstå att det finns något utom han själv är en fullträff. Slutet blir något sorgligare men ska inte avslöjas här.

Flatland är i första rummet en kritik mot det hierarkiska samhälle som var det sena 1800-talets England. Denna del kan vi förstå men den känns inte riktigt lika aktuell idag. Sin stora styrka har boken som en underhållande och faktiskt enormt pedagogisk skildring av våra dimensioner.

För mig, som ändå läst matematik i många år, gav boken upphov till flera nya insikter och en djupare förståelse av grundläggande geometriska principer. Och det är ju inte så illa!

Flatland läste jag på min iPhone.