Ibland får man reda på saker som ruskar om ens lilla, och just då uppenbart inskränkta, tankevärld. I detta fallet handlar det om ett kort samtal som fick mig att tänka till på hur vårt samhälle ser ut.

En förhoppningsvis gratis skollunch

Saken var den att en vän till mig berättade att i vissa kranskommuner till Stockholm så går det åt ca 30% mer mat i skolmatsalarna på fredagar och måndagar.

Skälet är att barnen “äter upp sig” inför helgen och är svultna på måndagen …

Ska det vara så här i ett av världens rikaste länder? Vart tar våra skattepengar vägen? Det är uppenbart att de inte hamnar där de verkligen behövs … Det är också uppenbart att de barn och de familjer som behöver stöd inte får det.

Vad gör då våra politiker? Just idag diskuterar man tydligen rökstopp på offentlig plats.

Det är säkert också en viktig fråga men någon politiker kunde väl ägna dagen åt de hungriga barnen?

3 Replies to “Hungriga barn

  1. Det är svårt att se var det behövs och därigenom sätta in åtgärder där det behövs. Det är lättare att sätta in insatser överallt.
    Hungriga barn finns även där föräldrar arbetar. Ofta ofrivilligt deltid.
    Sålunda är bra åtgärder för att få färre hungriga barn att stärka arbetsrätten och höja löner. Att ha ett vettigt system för de som förlorat arbete är också viktigt.
    Själv, som högutbildad, har jag haft månader när jag valt att inte köpa bröd för att vara säker på att ha pengar till mat månaden efter. Vi lever inte i ett civiliserat samhälle idag.

  2. Jodå. Det händer att barn inte får lagad mat mellan fredag och måndag lunch.

    1. Man upphör inte att förvånas över hur barn blir behandlade, över hur svårt det verkar vara för insatser från det offentliga och ideell sektor att nå fram till där de behövs och, sist men inte minst, över sin egen okunnighet … Vilka insatser (förutom gratis skolmat som känns rätt basic) skulle du föreslå?

Comments are closed.