Vad är det som gör det så lätt för oss att kommunicera via den sociala webben? Det är att vi alla har en web compliant avatar, dvs. ett virtuellt alter ego, som inte är du eller jag men som representerar dig eller mig på nätet.

Tänk nu tanken att alla saker har likadana alter egon. Då skulle vi kunna kommunicera med våra saker på precis samma sätt som vi idag gör med andra människor. Detta är “the social web of things” som jag nyligen hörde ett intressant föredrag om. Talare var Olof Lundström från Ericsson som visade denna fantasieggande film.

Några av oss är ju så gamla att vi minns reklamen för talande kylskåp etc. i början på 1990-talet; det smarta hemmet. Tanken var rätt redan då men det gick inte att genomföra på ett rimligt sätt; infrastrukturen saknades! Nu finns helt nya kommunikations- och informationsinfrastrukturer och -ramverk. Denna gång kommer vi att få se helt andra resultat!

Säg hej till din brödrost annars är du toast 😉

2 Replies to “The Social Web of Things

  1. Zuckerberg jublar! Med detta blir det fullt möjligt att ta antal Facebook-användare långt över 7 miljarder; bra spin inför den eventuellt förstående börsontroduktionen. Men ger sakmedlemmarna några intäkter då? Ja det är klart; ditt kylskåp läser reklamen och tipsar om extrapris på kalvlever och din brödrost frågar om det inte är dags att köpa Pågens Jättefralla – kanske kam den beställa det åt dig på nätet?

    1. Jo, jag kan mycket väl tänka mig en sådan utveckling. Dina saker vet vad du gillar och hittar varorna via Pricerunner eller motsvarande. Hur som tror jag att vi går åt det håll som visas i filmen.

Comments are closed.