I helgen tittade jag på Terminator 2: Judgement Day med son #1 och hustrun. Den var förvånansvärt underhållande och Arnold Schwarzenegger spelar robot med stor inlevelse och trovärdighet. Filmen är en traditionell amerikansk action med stora explosioner och massor, och jag menar massor, med vapen.

Här väcks postens första fråga: finns det några amerikanska berättelser (filmer eller annat) där hjälten löser knepiga situationer med list och förslagenhet? Europeisk sagotradition är ju full av fiffiga hjältar som inte nödvändigtvis behöver tillgripa massivt våld (t.ex. Kaunas och jätten Stalo och sagan om den modige lille skräddaren). I USA tycks hjälten alltid behöva skjuta sig fri … Motexempel välkomnas!

I helgen läste jag också en del manga (finns t.ex. här) och en helt annan tanke väcktes. Många mangor börjar bra, hamnar i någon form av tröstlöst träsktrampande på mitten och buklandar på slutet (t.ex. Shaman King). Ser vi här en sorglig effekt av högt driven kommersialism? En bra författare kommer loss med en bra historia (början). Förlaget vittrar försäljning och kräver många böcker (tröstlösa träsket) varpå författaren packar ihop och begår ett sorts sublimerat självmord (dvs. avslutar serien abrupt). Synpunkter välkomnas!

Hasta la vista, baby!