Jag har just läst “Västkustpojkar” av Åke Hall (BFB:s Juniorserie, 1952). Det är en riktig, klassisk “pojkbok”.
Den handlar om två pojkar som firar påsklovet med att segla och fiska utanför Koster. Tiderna är oroliga, det är krig och en tysk patrullbåt prejar dem. Listiga som de är kommer pojkarna undan och lyckas till och med få tyskarna internerade i Sverige. För sin insats får de i “belöning” av den norska motståndsrörelsen att åka med på en hemlig resa till Norge och hjälpa till att föra ut några personer till Sverige.
I den andra delen av boken får vi följa pojkarna när de efter sitt sista sommarlov börjar söka arbete och utbildning.
Boken är som många böcker för barn och ungdom från denna tid positiv i tonen; det finns en framtid och det gäller att ta vara på alla möjligheter som finns.
Liksom andra böcker i denna genre så förmedlas budskapet att du kan om du vill. Det är egentligen ganska postivt (och i detta skiljer sig ju inte “pojkböckerna” alls från “flickböckerna”). Man kan säga att de handlar om att stärka ungdomarna inför vuxenlivet. Vilka böcker gör det idag?
En annan rolig sak med boken är skildringen av Strömstad, Koster och havet. För oss som bor i Strömstad då och då är det roligt att känna igen gator, hus och utsikten från öarna utanför Kostersundet.
Det man möjligen inte känner igen är storleken på fiskarna. Pojkarna drar upp över 100 kg torsk på en dag och torskar under 2 kg är inte värda att räkna in i detta.
Det var kanske bättre förr i vissa delar …
P.S. Tänk att jag fick rädda denna lilla klenod från att bli uppeldade … O tempora o mores.