I min serie “Det var bättre förr” kan jag idag presentera en riktig godsak: historiens sannolikt första skräckfilm. Det är en film gjord av mästaren Georges Méliès (som kanske är mest känd för Le Voyage dans la lune från 1902, totalt gjorde Méliès över 500 filmer). Filmen Le manoir du diable är gjord redan 1896 och lär ha skrämt vettet är den dåtida publiken som inte vara lika van vid filmmediet som dagens unga och mindre unga.

I filmen känner vi tacksamt igen många av de attribut som kännetecknar skräckfilmen men som alltså här för första gången präglades i silvernitrat: djävulen som uppträder i olika skepnader, den puckelryggige hantlangaren, poltergeistfenomen (kolla bänkarna!), häxor, vålnader och skelett. Lyckligtvis fungerade korset lika bra då som nu (eller det fungerar ju inte alltid så bra, jämför t.ex. Van Helsing från 2004).

Som alltid är det skuggorna man vill åt och ljuset och där är stumfilmen oöverträffad. Njut av Méliès mästerskap nu!

PS Notera att filmen på Youtube kallas “The Haunted Castle” vilket är fel. Méliès gjorde en film med namnet Le château hanté men det var först året därpå (1897) och är alltså en helt annan film.

PPS På tal om Van Helsing så kan man notera att David Wenham gör ett framträdande här vilket väl får betraktas som ett nerköp i belysning av vad han gjorde dessförinnan.

PPPS Van Helsing har å andra sidan fått en av de bästa recensioner jag någonsin läst: “The film Van Helsing is like the view from Dracula’s castle: all downhill”. >:->